Social Icons

.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Οι πιο … κακοί οι φοιτητές !

Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν έναν όρο, το «college dropout», για να περιγράψουν όσους δεν ολοκλήρωσαν, για διάφορους λόγους, τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Συχνά δε τον χαρακτηρισμό αυτό τον αποδίδουν όχι ως μειονέκτημα, όχι ως ψόγο, αλλά για να τονίσουν τη σημασία ενός επιτεύγματος, ή την επιτυχία κάποιου …

Είναι προφανές πως «αιώνιοι φοιτητές» ή άνθρωποι που επέλεξαν να διακόψουν νωρίς τις σπουδές τους υπάρχουν εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μερικοί όμως δεν μοιάζουν με τους υπολοίπους. Έχουν αυτό το κάτι παραπάνω, αυτό το χάρισμα, αυτό το «άστρο» που τους οδηγεί και που εν πολλοίς ίσως και να «ξεθώριαζε» εάν αντί να ακολουθήσουν την καρδιά και το ένστικτό τους, επέλεγαν να παραμείνουν «εντός γραμμής» και εντός … «συμβατικών υποχρεώσεων». Να πάρουν πτυχία και να χάσουν τα … πάντα!

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά, ορισμένα όμως είναι … τρανταχτά. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για κορυφαίους επιχειρηματίες, δισεκατομμυριούχους και διάσημους. Αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για πραγματικά χαρισματικούς ανθρώπους, ανθρώπους με όραμα, ταλέντο και μια «αποστολή» που τελικώς έφεραν εις πέρας.

Προ 6 ετών περίπου ο Στιβ Τζομπς, ο άνθρωπος που δημιούργησε την Apple, την μετέτρεψε στην ‘ακριβότερη’ εταιρεία πληροφορικής στον πλανήτη, αλλά πρακτικά ήταν αυτός που άλλαξε για πάντα ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο διεθνώς, βρέθηκε στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Είχε κληθεί να μιλήσει στους φοιτητές και τα όσα είπε είναι ένα πραγματικό μάθημα ζωής.

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του ήταν όταν προέτρεψε τους φοιτητές να ακολουθούν το ένστικτό τους: «Μην αφήνετε το … θόρυβο από τις γνώμες των υπολοίπων γύρω σας να πνίξει τη δικιά σας γνώμη».

Κάτι που ο ίδιος έκανε μότο ζωής. Ο άνθρωπος που πραγματικά άλλαξε τον ρου της ιστορίας στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας –ή αν προτιμάτε σε όρους μάρκετινγκ ο άνθρωπος που μετέτρεψε τεχνολογικά επιτεύγματα σε status symbols – το 1976, τότε σε ηλικία 21 ετών, εκδιώχτηκε λόγω «συμπεριφοράς» από το κολέγιο Reed College στο Όρεγκον, με τις κακές γλώσσες να λένε πως αυτό ήταν το τρίτο κολέγιο στη σειρά στο οποίο προσπάθησε να φοιτήσει! Δεν προσπάθησε να βρει άλλη «στέγη». Βολεύτηκε στο γκαράζ του σπιτιού του και μαζί με το φίλο του Στιβ Βόζνιακ (Steve Wozniak)άρχισαν να εργάζονται πυρετωδώς πάνω σε μια ιδέα του τελευταίου. Οι δυο τους καταφέρνουν να συναρμολογήσουν ένα νέο υπολογιστή, τον οποίο ονόμασαν Apple I, καθώς ήδη είχαν ιδρύσει την εταιρεία τους, ονόματι Apple Computer.

35 χρόνια μετά ο Στιβ Τζομπς δεν υπάρχει πια, αλλά η αυτοκρατορία του είναι και επισήμως η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της, η πιο «ακριβή» χρηματιστηριακά, έχει ταμειακά διαθέσιμα, ρευστό δηλαδή, περισσότερο από όσα έχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ (!) και έχει επίσης εκατομμύρια «ορκισμένων πιστών πελατών»!

6 χρόνια πριν, στο Στάνφορντ, ο Στιβ Τζομπς χαριτολογώντας είχε πει στους φοιτητές πως εκείνη η ημέρα ήταν για τον ίδιο ό,τι πιο κοντινό σε αποφοίτηση είχε ζήσει ποτέ. Ευτυχώς για όλους μας …

Ο μεγάλος ανταγωνιστής – ενίοτε φίλος, ενίοτε αντίπαλος – του Στιβ Τζομπς ακούει στο όνομα Μπιλ Γκέιτς. Ο … William Henry "Bill" Gates III, είναι γνωστός και μη εξαιρετέος ιδρυτής της Microsoft έχει κι αυτός να επιδείξει ένα … κενό στον τοίχο του γραφείου του. Ένα κενό που θεωρητικά θα φιλοξενούσε το πτυχίο του από το φημισμένο πανεπιστήμιο Harvard. Εκεί όπου γράφτηκε μεν ο δαιμόνιος Γκέιτς, το 1973, έχοντας μάλιστα λάβει υποτροφία καθώς στις απολυτήριες εξετάσεις από το λύκειο Lakeside είχε καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ στο σύστημα αξιολόγησης (1590 στα 1600), αλλά ουδέποτε τελείωσε τις σπουδές του, προτιμώντας να παραμείνει σε μια – τότε – μικρή κωμόπολη, το Albuquerque, στα γραφεία μιας μικρής εταιρείας που είχε ιδρύσει μαζί με έναν συμφοιτητή του ονόματι Πολ Άλεν. Η εταιρεία φιλοδοξούσε να «ρίξει στην αγορά» έναν πρωτοποριακό υπολογιστή, με την εμπορική επωνυμία Altair 8800. Το όνομα αυτής: Microsoft. Στις 26 Νοεμβρίου 1976, στο τοπικό γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών στην Πολιτεία του Νέου Μεξικού, κατοχυρωνόταν το εμπορικό σήμα "Microsoft". Ο Μπιλ Γκέιτς δεν ξαναγύρισε στα έδρανα του Harvard για να πάρει πτυχίο. Ευτυχώς για όλους μας …

Περίπου το ίδιο ισχύει και για τον συνοδοιπόρο του στην Microsoft Πολ Άλεν. Ο οποίος πρόθυμα ακολούθησε τα βήματα του νεαρού συνεταίρου του και για χάρη της εταιρείας τους εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Harvard. Μόνο που είχε προλάβει να φοιτήσει προηγουμένως και στο πανεπιστήμιο Washington State για δύο χρόνια προτού εγκαταλείψει τις σπουδές του για να εργαστεί ως προγραμματιστής στην εταιρεία Honeywell στη Βοστώνη. Τελικώς βρήκε στο δρόμο του τον Μπιλ Γκέιτς, άφησαν ελαφρά τη καρδία τα έδρανα των πανεπιστημίων κι έκαναν τον δικό μας – και τον δικό τους – κόσμο καλύτερο…

Στο «κλαμπ» αυτό των … «college dropouts» υπό προϋποθέσεις περιλαμβάνεται κι ένας πολύ πιο νέος σε ηλικία, αλλά με παρόμοια … χαρακτηριστικά κύριος. Ονόματι Μαρκ Ζούκενμπεργκ, γεννημένος πριν από 27 χρόνια στο White Plains της Νέας Υόρκης, από μικρό παιδί ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό. Από χόμπι ξεκίνησε να δημιουργεί προγράμματα-εργαλεία και παιχνίδια για υπολογιστές. Τελειώνοντας το λύκειο μπήκε στην Phillips Exeter Academy. Κι εκεί συνέχισε να ‘γράφει’ παιχνίδια και προγράμματα με αποτέλεσμα να κινήσει το ενδιαφέρον της Microsoft που θέλησε να τον προσλάβει. Ο ίδιος επέλεξε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Εκεί έμελε να του έρθει η ιδέα να περάσει σε ηλεκτρονική μορφή το ετήσιο άλμπουμ με τις φωτογραφίες των φοιτητών. Και εγένετο … Facebook. Στις 4 Φεβρουαρίου του 2004 το Διαδίκτυο υποδέχθηκε το πρώτο «ηλεκτρονικό καλαντάρι» των φοιτητών του Harvard. Σε λίγους μήνες στη νέα αυτή διαδικτυακή κοινότητα προστέθηκαν φοιτητές και από άλλα σχολεία και Πανεπιστήμια, όπως τα Stanford, Yale,Cornell, Columbia και Dartmouth. Τα υπόλοιπα είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι το κατά πόσον ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Harvard. Ο ίδιος διατείνεται πως ναι, οι αρχές του Πανεπιστημίου παύουν να έχουν στοιχεία του από τις 5 Σεπτεμβρίου του 2006.

Λίγη σημασία έχει. Ο νεαρός Μαρκ είναι δισεκατομμυριούχος και το Facebook έχει αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητα περισσότερων από 500 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι σήμερα ...
to-kounavi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ