Social Icons

.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Μήλο ή αχλάδι;



Βρέφη ήδη από την ηλικία των 6 μηνών μπορούν, σύμφωνα με επιστήμονες, να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να περπατήσουν και να μιλήσουν.

Μέχρι σήμερα οι ψυχολόγοι πίστευαν ότι τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν μεμονωμένες λέξεις από την ηλικία των 10 μηνών και ύστερα. Η έρευνα των ψυχολόγων Ελίκα Μπέργκελσον και Ντάνιελ Σουίνγκλεϊ από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια προσφέρει σοβαρές ενδείξεις ότι η κατανόηση απλών όρων και λέξεων από τα παιδιά ξεκινά ήδη από τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, αν και δεν έχουν αναπτύξει ακόμη την ικανότητα της ομιλίας.

Το πείραμά τους περιλάμβανε 33 βρέφη ηλικίας 6 με 9 μηνών, στα οποία έδειξαν φωτογραφίες, κάθε μία από τις οποίες απεικόνιζε ένα τρόφιμο και ένα μέρος του σώματος, π.χ. μάτι-μπανάνα, μήλο-μύτη. Οι γονείς έκαναν στη συνέχεια ερωτήσεις για να καταλάβουν αν είναι σε θέση να συνδέσουν σωστά τη λέξη με την απεικόνισή της.

Καταλαβαίνουν ακόμη κι όταν δεν αντιδρούν;

Δείγμα ότι τα βρέφη κατανοούν μία λέξη ήταν για τους ειδικούς το γεγονός ότι κοίταζαν την απεικόνισή της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο δεύτερο στάδιο του πειράματος οι ερευνητές έδειξαν στα βρέφη τα ίδια τρόφιμα και σημεία του σώματος, αλλά σε φυσική μορφή, λ.χ. ένα μήλο σε μπολ και μία μύτη σε ανθρώπινο πρόσωπο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς τα περισσότερα βρέφη έδειξαν ότι αναγνωρίζουν το αντικείμενο που αναφερόταν κάθε φορά επικεντρώνοντας για περισσότερο χρόνο την προσοχή τους σε αυτό.

«Είναι εκπληκτικό, καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν μπορούν ούτε να μιλήσουν, ούτε να δείξουν, ούτε να περπατήσουν. Ωστόσο φαίνεται ότι είναι σε θέση να ταξινομήσουν τα αντικείμενα στο περιβάλλον τους», εξηγεί η Ελίκα Μπέργκελσον.

Παρότι οι δύο ερευνητές δεν έχουν απαντήσει ακόμη όλα τα ερωτήματα, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν έννοιες πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν ως τώρα.

«Αυτή είναι μία φοβερή είδηση για τους γονείς. Τα βρέφη δεν αντιδρούν ιδιαίτερα όταν τους μιλάμε, αλλά καταλαβαίνουν μερικά πράγματα. Και όσο περισσότερα γνωρίζουν, τόσο καλύτερα θα μπορέσουν να χτίσουν πάνω σε αυτά», επισημαίνει ο Ντάνιελ Σουίνγκλεϊ.

ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ