Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014
Γνωρίζεις τι είδους ευφυία έχεις;
Ο άνθρωπος έχει πάρα πολλές ικανότητες. Μπορεί να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει, ώστε να παράγει νέες ιδέες και έργα. Από την επιστήμη έχει οριστεί η ευφυία ως ο βαθμός ικανότητας επεξεργασίας των πληροφοριών.
Πόσα είδη ευφυίας υπάρχουν;
Ευφυία δεν είναι μόνο αυτό που ονομάζεται IQ, δηλαδή η μαθηματική λογική. Η επιστήμη δειλά δειλά αντιλαμβάνεται και άλλα είδη, όπως το EQ [συναισθηματική νοημοσύνη].
Εξάλλου, τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε είναι ποικιλόμορφα και πολυσύνθετα, συνεπώς υπάρχουν διαφορετικά είδη επεξεργασίας της πληροφορίας, δηλαδή διαφορετικά είδη ευφυίας. Δυστυχώς, η σύγχρονη κοινωνία μέχρι και σήμερα αποδέχεται δύο (2) είδη ευφυίας ως ικανότητες για μια επιτυχημένη εκπαιδευτική, επαγγελματική και κοινωνική πορεία, τα οποία είναι:
Λεκτική Νοημοσύνη: Αναφέρεται στην ικανότητα ομιλίας. Οι άνθρωποι με ανεπτυγμένη αυτήν την ικανότητα έχουν ευφράδεια λόγου και μπορούν με πολλές πλούσιες λέξεις να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Είναι επίσης ικανοί να μάθουν με ευκολία ξένες γλώσσες. Ιδανικά επαγγέλματα: φιλόλογοι, διερμηνείς, δημοσιογράφοι.
Λογική Νοημοσύνη: Αναφέρεται στην ικανότητα της σκέψης και διανόησης με μαθηματική λογική, προκειμένου να καταλήξει στο “ορθό μαθηματικό συμπέρασμα”. Οι άνθρωποι με ανεπτυγμένη αυτήν την ικανότητα είναι ορθολογιστές, ικανοί στα μαθηματικά και στις θετικές επιστήμες. Έχουν υψηλό IQ και μπορούν να βρούν λύσεις σε λογικά προβλήματα: Ιδανικά επαγγέλματα: όλες οι θετικές επιστήμες, οικονομολόγοι, λογιστές.
Ανά τους αιώνες, όμως, έχουν υπάρξει άνθρωποι με ιδιαίτερες ικανότητες-“ταλέντα” [ιδιαίτερο τρόπο επεξεργασίας πληροφοριών], που δεν διέθεταν τα παραπάνω είδη ευφυίας και καταξιώθηκαν στον τομέα τους
Άλλα “ιδιαίτερα” είδη ευφυίας είναι:
Καλλιτεχνική Νοημοσύνη: Αναφέρεται στην έκφραση μέσω της φαντασίας. Οι άνθρωποι με αναπτυγμένη αυτήν την ικανότητα εκφράζονται/δημιουργούν μέσω της τέχνης. Υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζονται μέσα από τη μουσική, τη ζωγραφική καθώς και άλλα είδη καλλιτεχνίας. Επίσης, έχουν ανεπτυγμένη φαντασία και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο κοινωνικό σύστημα. Ιδανικά επαγγέλματα: μουσικοί, ζωγράφοι, ηθοποιοί κ.α
Αισθητική Νοημοσύνη: Αναφέρεται στην ικανότητα βελτίωσης της εικόνας. Οι άνθρωποι με ανεπτυγμένη ικανότητα αντιλαμβάνονται την καλαισθησία και έχουν την ικανότητα να ομορφαίνουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Ιδανικά επαγγέλματα: κομμωτές, αισθητικοί, σχεδιαστές μόδας, διακοσμητές χώρων.
Ηγετική Νοημοσύνη: Αναφέρεται στην ικανότητα οργάνωσης-διοίκησης ενός συνόλου ανθρώπων. Οι άνθρωποι με ανεπτυγμένη τέτοιου είδους ικανότητα αναγνωρίζουν τις θετικές και αρνητικές ποιότητες και είναι ικανοί να τους αξιοποιήσουν έτσι ώστε ως ομάδα να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ιδανικά επαγγέλματα: Διευθυντές εταιρειών, Πρόεδροι, Διοικητικές Θέσεις.
Νοημοσύνη Aντίληψης του Xώρου: Αναφέρεται στην αντίληψη μέσω της όρασης του μεγέθους του περιβάλλοντος. Οι άνθρωποι με ανεπτυγμένη αυτήν την ικανότητα αντιλαμβάνονται με ακρίβεια τις αποστάσεις, την έκταση και τον όγκο σε οποιοδήποτε περιβάλλον βρίσκονται. Ιδανικά επαγγέλματα: αυτοκινητιστές, ραλίστες, πολιτικοί μηχανικοί.
Συναισθηματική Νοημοσύνη: Αναφέρεται στην ικανότητα αντίληψης των συναισθημάτων. Οι άνθρωποι με ανεπτυγμένη αυτού του είδους την ικανότητα αντιλαμβάνονται το είδος και την έκταση των συναισθημάτων. Μπορούν να ανακουφίσουν, γι'αυτό τους εμπιστεύονται στην εκμυστήρευση προσωπικών τους θεμάτων. Επίσης μπορούν να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα σε μια ομάδα. Ιδανικά επαγγέλματα: ψυχολόγοι, ψυχαναλυτές, σύμβουλοι ψυχικής υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί.
Κοινωνική Νοημοσύνη: Αναφέρεται στην ικανότητα επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι με ανεπτυγμένη αυτήν την ικανότητα επικοινωνούν και συνενοούνται με ευκολία με ανθρώπους, είναι αρεστοί, έχουν χιούμορ και τους προτιμούν στις παρέες. Επίσης, εμπνέουν οικειότητα από τις πρώτες επαφές. Ιδανικά επαγγέλματα: πρέσβεις, δημόσιες σχέσεις, τουριστικά επαγγέλματα, πωλητές.
Ιωάννης Στρέζος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ