Social Icons

.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Οι επιπτώσεις των αγροτικών μπλόκων

Οι αγρότες ζητούν την κατανόηση του κοινωνικού συνόλου για τις κινητοποιήσεις τους, ωστόσο οι επιπτώσεις από τους αποκλεισμούς των δρόμων έχουν αρχίσει να προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Ακυρώνονται δρομολόγια των ΚΤΕΛ, οι εξαγωγές προϊόντων προς τα Βαλκάνια γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση, το ίδιο και η τροφοδοσία της περιφέρειας. Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ζητούν να ξεκινήσει αμέσως διάλογος της κυβέρνησης με τους παραγωγούς για να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις που -όπως λένε- επιδεινώνει την κρίση στην αγορά. Παγιδευμένοι στα εκατοντάδες φορτηγά διεθνών μεταφορών παραμένουν τόνοι ευπαθών προϊόντων ακόμη και είδη πρώτης ανάγκης, στα τελωνεία της Βόρειας Ελλάδας καθώς οι εξαγωγές έχουν παγώσει.
Περίπου το 50% των εξαγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν προορισμό τα Βαλκάνια. Οι επιπτώσεις από τα μπλόκα στη διακίνηση προϊόντων έχει γίνει ήδη αισθητή. Επαγγελματικοί κλάδοι προειδοποιούν ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα απειληθεί η τροφοδοσία της αγοράς.
"Χαστούκι" για το εμπόριο ένδυσης και υπόδησης εν μέσω οικονομικής κρίσης και εκπτώσεων χαρακτηρίζουν το κλείσιμο των μεθοριακών σταθμών οι καταστηματάρχες, ενώ την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν "καπέλο" και στα καύσιμα.
Σε καθεστώς ομηρίας λένε ότι βρίσκονται και οι ξενοδόχοι. Η πρόσβαση στα χειμερινά καταλύματα είναι δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατη.
Ενδεικτικά, στο νομό Μαγνησίας το ποσοστό στις ακυρώσεις κρατήσεων από την έναρξη των κινητοποιήσεων άγγιξε το 60% ενώ η ζήτηση ακόμη και για το τριήμερο της αποκριάς είναι μηδενική.
Απώλειες αναμένεται να μετρήσουν διοργανωτές και εκθέτες λόγω μείωσης του αριθμού των επισκεπτών.
Οι μισθοδοσίες των εργαζομένων σε ορισμένα ΚΤΕΛ, όπως της Θεσσαλονίκης απειλούνται, λένε εκπρόσωποι του κλάδου. Την τελευταία εβδομάδα κόπηκαν τα μισά δρομολόγια προς περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.
Την ανησυχία τους για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων πάντως έχουν εκφράσει εκπρόσωποι διάφορων επαγγελματικών κλάδων που αναμένουν όπως λένε ντόμινο επιπτώσεων στην αγορά.

Πηγή: NET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ