Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010
1000 χρονών πλάτανος στην Κρήτη
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα υπαιρωνόβια δέντρα όλης της Ευρώπης, με περίμετρο ριζικού κορμού 24 μέτρων. Η παρουσία του δέντρου γίνεται αντιληπτή από μεγάλη απόσταση εξατίας της θέσης του οικισμού. Υπολογίζεται οτί απαιτούνται πάνω από δέκα άνθρωποι για το αγκάλιασμα του γιγαντιαίου, κωνικού σχήματος, κορμού του. Αναφορά στην ηλικιά του πλατάνου γίνεται απο διάφορους συγγραφείς. Ορισμένοι από αυτούς αναφέρουν πως ο πλάτανος έχει σήμερα ηλικία 2.000 ετών, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται απο τα επιστημονικά ευρήματα.
Ο πλάτανος απο μόνος του αποτελεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα. "Το δέντρο είναι αγνώστου ηλικίας και υπολογίζεται πως είναι πάνω από 1.000 έτη, ενώ αποτελεί το σήμα κατατεθέν του οικισμού", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαλλίων, Κωνσταντίνος Λαγουδάκης. Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με άλλους φορείς κάνει προσπάθεια ώστε να ανακηρυχτεί το δέντρο διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Άλλωστε, ο πλάτανος αποτελεί μάρτυρα ιστορικών γεγονότων και της συλλογικής μνήμης του συγκεκριμένου τόπου της Κρήτης. Σημειώνεται εδώ ότι ο οικισμός Κρασίου έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, η οποία χρήζει συνολικής προστασίας. "Με ευθύνη του δήμου Μαλλίων, ο πλάτανος προστατεύεται και ραντίζεται τέσσερις φορές το χρόνο για την αποφυγή των ασθενειών, ενώ κλαδεύονται τα ξερά κλαδιά. Σε συνδυασμό με τις πετρόχτιστες βρύσες, που βρίσκονται απέναντι από την πλατεία, αποτελούν ένα αρμονικό σύνολο", προσθέτει ο κ. Λαγουδάκης.
Ο πλάτανος Κρασίου, σύμφωνα με τους δασολόγους, μετά από επίχωση, έχει στηθιαία περιφέρεια 14,60 μέτρα με αποτέλεσμα να κατατάσεται στα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης. Όπως αναφέρει ο Jeroen Pater, Ολλανδός δασολόγος, τα δέντρα με στηθιαία μεγαλύτερη των 10 μέτρων είναι 200 σε όλη την Ευρώπη. Με το πέρασμα των χρόνων, στη σκιά του πλάτανου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις, συνελεύσεις και γιορτές των κατοίκων. Το μοναδικής ομορφιάς τοπίο έχει προσελκύσει κατά καιρούς σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι Νίκος Καζαντζάκης, Μάρκος Αυγέρης, Κώστας Βάρναλης και η οικογένεια Αλεξίου, που κατάγονταν από το Κράσι.
Οι πνευματικοί άνθρωποι που πέρασαν από εκεί συγκρότησαν τη λεγόμενη "λογοτεχνική συντροφιά του Κρασίου". Το χωριό, ο πλάτανος και η φύση αναφέρονται τακτικά σε έργα της Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη. Στο Κράσι λειτουργεί και το Σπίτι της Λογοτεχνίας, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης και Λογοτεχνίας, το δεύτερο που υπάρχει στην Ελλάδα μετά τις Λεύκες της Πάρου. Το Σπίτι της Λογοτεχνίας στεγάζεται σ\ ένα παλιό σχολείο του 1882, που λειτουργούσε έως το 1975, στο χωριό και φιλοξενεί Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστές ελληνικών έργων σε κάποια ξένη γλώσσα. "Τη διαμόρφωση- εσωτερικά και εξωτερικά- ανέλαβε η τεχνική διεύθυνση του δήμου, με χρήματα από εθνικούς πόρους και μπορεί να φιλοξενηθεί όποιος έχει εκδώσει ένα βιβλίο από την Ελλάδα και το εξωτερικό", κατέληξε ο δήμαρχος Μαλλίων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ