Λάρισα - Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θεσσαλίας
Ηχειροκίνητη αριθμομηχανή ενός Ιταλού επιλοχία που μετά τη συνθηκολόγηση της χώρας του το 1943 φυγαδεύτηκε από τους Έλληνες στο βουνό, το κράνος ενός Γερμανού σαμποτέρ που σκοτώθηκε από συμμαχικά αεροπλάνα στο Αρμένιο, δύο στολές του στρατηγού Στέφανου Σαράφη, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και φωτογραφικά τεκμήρια για τη δράση του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλία εκτίθενται, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θεσσαλίας που άνοιξε χθες τις πύλες του στη Λάρισα. Ο κατάλογος των εκθεμάτων περιλαμβάνει ακόμη ξιφολόγχες, παγούρια, κύπελλα, γραφομηχανές, σαμάρια και άλλα αντικείμενα.
Το μουσείο στεγάζεται στο χώρο της παλιάς πυριτιδαποθήκης, ένα κτήριο με πολλαπλούς συμβολισμούς, καθώς πέρα από την αρχική της χρήση επί Τουρκοκρατίας, μετέπειτα, στα χρόνια της Κατοχής, ήταν φυλακή. Από εκεί πολλοί κρατούμενοι οδηγήθηκαν στο «Λόφο του Μεζούρλου» όπου και εκτελέστηκαν.
Η προσπάθεια για τη δημιουργία του μουσείου ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό με τη συμβολή πολλών ανθρώπων που είχαν έναν κοινό στόχο: να συγκεντρώσουν σε ένα χώρο κειμήλια, όπλα και αντικείμενα που θα εξιστορούν παραστατικά τις μνήμες από τον αγώνα των Θεσσαλών κατά τη διάρκεια της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από την Εταιρεία Συλλογής και Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Λάρισας, από την Κεντρική Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974, από το αρχείο του Θεσσαλικού Αντιστασιακού Τύπου, αλλά και από ιδιώτες και φορείς, όπως ο επίτιμος πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Λάρισας, Μωυσής Εσδράς, και ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Λάρισας.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας του μουσείου, ξεκίνησε ήδη η παρουσίαση μόνιμης έκθεσης με τον τίτλο «1941-1944: Η Θεσσαλία αντιστέκεται». Η έκθεση πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν για να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις δυνάμεις του Άξονα. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για το συντονισμό τους σε μυστικές οργανώσεις, την έκδοση και τη διακίνηση παράνομου Τύπου, τη διενέργεια σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές γραμμές και τις μάχες του ιππικού. Στον αγώνα αυτό έλαβαν, άλλωστε, μέρος άνθρωποι με διαφορετικό μορφωτικό υπόβαθρο και καταγωγή, άντρες και γυναίκες, δάσκαλοι, ιερείς, νοικοκυρές, δημοσιογράφοι, φοιτητές, αξιωματικοί του στρατού, πλούσιοι και φτωχοί.
Όσον αφορά τις προσπάθειες για τη δημιουργία του μουσείου, ο Δήμος Λαρισαίων προχώρησε σε παρεμβάσεις για την αναστήλωση της παλαιάς πυριτιδαποθήκης, ενώ στους επόμενους στόχους του περιλαμβάνονται η ψηφιοποίηση της συλλογής, η καταγραφή ανθρώπινων μαρτυριών, η συνεργασία με αντίστοιχα μουσεία, η δημιουργία διαδικτυακού ιστοχώρου και η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία.
Π. Γιούλτση
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ