Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010
Γούρια με άποψη
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα περισσότερα μουσεία προτείνουν δώρα με άποψη. Τα πωλητήρια των Μουσείων έχουν γεμίσει γούρια με εικαστικές υπογραφές, για όλους εκείνους που παραμένουν πιστοί στη παράδοση και αγοράζουν τυχερά για ένα ευοίωνο νέο έτος.
Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης:
Δημιούργησε για το 2011 ένα ευφάνταστο γούρι εμπνευσμένο από τις παλαιές σβούρες με τις παραλληλόγραμμες πλευρές που χρησιμοποιούνταν για το γνωστό παιχνίδι της τύχης "πάρτα όλα". Κατασκευασμένο από υλικό ζάμακ και δεμένο με πολύχρωμες κορδέλες φέρει χαραγμένες τις επιγραφές(12 ευρώ). Το σχέδιο ανήκει στον Κώστα Υφαντή και εκτίθεται μαζί με ξυλόγλυπτα, έργα αργυροχοίας, κοσμήματα, κεραμεικά και κεριά.
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο:
Το Τυχερό του Βυζαντινού μουσείου,το οποίο διατίθεται σε καρφίτσα, απεικονίζει τη γνωστή Δούκισσα της Πλακεντίας και έχει φιλοτεχνηθεί σε πολλές, ενυπωσιακές χρωματικές παραλλαγές(30 ευρώ). Το επάργυρο ή επίχρυσο πλαίσιο παραπέμπει στη Villa Ilissia, η οποία υπήρξε κατοικία της Δούκισσας και αργότερα στέγη του μουσείου. Το πρωτότυπο γούρι φιλοτέχνησε η χαράκτρια Μυρσίνη Βαρδοπούλου.
Μουσείο Ακρόπολης:
Κατασκεύασε ανάμεσα και σε άλλα γούρια ,την επάργυρη Χριστουγεννιάτικη μπάλα, εμπνευσμένη από τη διακόσμηση πήλινου σφονδυλίου που αφιερώθηκε στο ιερό της Νύμφης τον 6ο αιώνα π.Χ.(35 ευρώ). Τα σφονδύλια ήταν μικρά βαρίδια που στερεώνονταν στο κάτω μέρος ενός ραβδιού, του λεγόμενου αδραχτιού και ενίσχυαν την περιστροφική κίνηση του. Με τη ρόκα και το αδράχτι οι γυναίκες έγνεθαν το μαλλί και το μετέτρεπαν σε κλωστή. Μάλιστα,στην αρχαία Αθήνα τα νεαρά κορίτσια αφιέρωναναν όμορφα διακοσμημένα σφονδύλια το ιερό της Νύμφης, προστάτιδας του γάμου.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης:
Σε μια συλλογή δεκάδων μικρών τυχερών ξεχωρίζουν τα μπρούτζινα γούρια, δημιουργία της καλλιτέχνιδος Καλλιόπη. Η νεολιθική σκάλα- μενταγιόν συμβολίζει την αναρρίχιση, την άνοδο και την οδό προς την απόλυτη εξέλιξη ενώ το δεύτερο σχέδιο της απεικονίζει τον αριθμό 2011 γραμμένο κρυπτογραφικά στη Γραμμική Γραφή Β'(27 ευρώ).
Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Θεοχαράκη:
Ο ζωγράφος Μιχάλης Μαρκουλάκης σχεδίασε το γούρι του ιδρύματος εμπνευσμένο από το δέντρο της ελιάς που για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο προστασίας, νίκης και ευημερίας. Διατίθεται σε τρεις εκδοχές ως κρεμαστό λαιμού, κλειδοθήκη και με φουντάκι.
Μουσείο Μπενάκη:
Η συλλογή του μουσείου απαρτίζεται από πολλά γούρια διαφορετικών καλλιτεχνών. Καραβάκι κεραμικό για τους πιο παραδοσιακούς, φιλοτεχνημένο από την Αργυρώ Κώστα. Χριστουγεννιάτικες μπάλες, ζωφραφισμένες σε πεπιεσμένο χαρτί και εμπευσμένες από τα μοτίβα των συλλογών του μουσείου(10-17ευρώ).Παράλληλα, το μουσείο εγκαινιάζει τη νέα του συλλογή με αφιέρωμα στην ανακύκλωση που έχει στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Οι καλλιτέχνες μεταμορφώνουν φαινομενικά άχρηστα υλικά επισημαίνοντας πως ο κύκλος της ζωής ενός υλικού είναι αέναος. Οι δημιουργοί επικοινωνούν με το περιβάλλον τους σε μια σχέση αμοιβαίας ανταλλαγής, καθώς δέχονται από αυτό ερεθίσματα, διατυπώνοντας σκέψεις και εκφράζοντας προβληματισμούς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ