Social Icons

.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Τα Έθιμα της Πρωτοχρονιάς

Ηπαιδικότητα που χαρακτηρίζει την συνήθεια των εθίμων είναι εκείνη που τα κάνει μοναδικά. Για πολλούς η πίστη στην δύναμη τους και η ευλαβική τήρηση τους είναι δεδομένη. Εσείς; Σκεφτείτε μόνο το έθιμο του ποδαρικού και θα καταλάβετε τι εννοούμε.
Το σπάσιμο του ροδιού στην Πελοπόννησο
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι για να το λειτουργήσει. Γυρνώντας σπίτι, πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας -δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του- και έτσι να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι, για να κάνει το καλό ποδαρικό με το ρόδι στο χέρι. Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη, για να σπάσει και να πεταχτούν οι ρώγες του παντού, και ταυτόχρονα λέει: «Με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά». Τα παιδιά μαζεμένα γύρω γύρω κοιτάζουν αν οι ρώγες είναι τραγανές και κατακόκκινες. Όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.
Το γεύμα της παραμονής
Είναι ένα έθιμο που διατηρείται μέχρι και σήμερα, έχοντας πάρει όμως έναν πιο κοσμικό χαρακτήρα. Στην παλιά Αθήνα περίμεναν τον Αϊ-Βασίλη από το βράδυ της παραμονής με
ορθάνοιχτες τις πόρτες των σπιτιών τους. Επειδή όμως θα ήταν κουρασμένος και πεινασμένος από το μακρινό ταξίδι του, έστρωναν το πιο πλούσιο τραπέζι τους με τα πιο εκλεκτά εδέσματα για να τον φιλοξενήσουν. Τα μεσάνυχτα έσβηναν τις λάμπες τους κι έδιωχναν με γιουχαΐσματα τον παλιό χρόνο, πετώντας πίσω του ένα παλιοπάπουτσο. Στις μέρες μας το έθιμο στις πόλεις τηρείται κάπως απλοποιημένο (πάντα στρώνεται το βράδυ της παραμονής το πιο πλούσιο τραπέζι της χρονιάς και σβήνουμε τα φώτα προκειμένου να υποδεχτούμε το νέο χρόνο), ενώ στην επαρχία ακολουθούν πιο πιστά το έθιμο.
Ποδαρικό
Πολλές οικογένειες ακόμη και σήμερα ακολουθούν αυτό το έθιμο που σχετίζεται με την καλοτυχία του σπιτιού και κατ' επέκταση της οικογένειας όλη τη χρονιά. Γι' αυτό λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο (συνήθως παιδί ή νέο άνθρωπο), που τον θεωρούν καλότυχο και ιδιαίτερα γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να κάνει ποδαρικό, δηλαδή να μπει πρώτος και με το δεξί μέσα στο σπίτι. Σε κάποιες περιπτώσεις τον βάζουν να πατήσει ένα σίδερο για να είναι όλοι σιδερένιοι και γεροί μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια του νέου χρόνου. Η νοικοκυρά τον φιλεύει για το καλό του χρόνου, δίνοντάς του συνήθως μήλα, καρύδια, μια κουταλιά γλυκό κυδώνι ή ό,τι άλλο γλυκό έχει φτιάξει για τις γιορτές.
yupi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ