Πέμπτη 28 Απριλίου 2011
Πες μου τι ψηφίζεις, να σου πω για τον... εγκέφαλό σου!
Δεν είναι μόνο η ψήφος που κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός προοδευτικού και ενός συντηρητικού, αλλά και η ανατομία του εγκεφάλου! Μια νέα βρετανική έρευνα των ερευνητών του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου διαπιστώνει ότι οι ψηφοφόροι του Συντηρητικού Κόμματος και όσοι γενικά έχουν συντηρητικές αντιλήψεις διαθέτουν μεγαλύτερο το τμήμα του εγκεφάλου, που σχετίζεται με το φόβο, το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα, σε σχέση με όσους ψηφίζουν κάποιο πιο φιλελεύθερο και προοδευτικό κόμμα. Από την άλλη πλευρά, οι προοδευτικοί έχουν μεγαλύτερη την περιοχή εκείνη του εγκεφάλου, που σχετίζεται με το κουράγιο, την αισιόδοξη πλευρά της ζωής, τις συγκρούσεις και την αποδοχή της αβεβαιότητας.
Η έμπνευση των ερευνητών ήρθε από τον.. Κόλιν Φερθ, ο οποίος καλεσμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή πρότεινε τη σχετική έρευνα! Έτσι, ανέλυσαν με την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης τους εγκεφάλους 90 ατόμων, μεταξύ των οποίων ενός βουλευτή των Εργατικών και ενός υπουργού των Συντηρητικών, μετρώντας τον όγκο της φαιάς ουσίας σε επιμέρους εγκεφαλικές περιοχές, σε συσχέτιση με τις πολιτικές αντιλήψεις.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι συντηρητικοί είναι πιο ευαίσθητοι στα αρνητικά συναισθήματα και πιο αγχωμένοι με τις διάφορες απειλές και με την αβεβαιότητα του εξωτερικού περιβάλλοντός τους, ενώ οι προοδευτικοί και αριστεροί είναι πιο ανοικτοί και ανεκτικοί σε νέες εμπειρίες, ακόμα κι αν προϋποθέτουν τη σύγκρουση διαφορετικών ιδεών.
Οι βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η ποικιλία των διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων προκαλείται υπό την επίδραση γενετικών παραγόντων, σε συνδυασμό με τις διαφορετικές επιδράσεις του περιβάλλοντος που βιώνουν διαφορετικοί άνθρωποι στη ζωή τους από μικρή ηλικία. Από την άλλη, σύμφωνα με άλλους νευροεπιστήμονες που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, όπως η Μάρτα Φαράχ του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου έχουν πολλαπλές λειτουργίες, συνεπώς ίσως δεν είναι σωστό να απομονώνει κανείς τη σχέση ανάμεσα σε συγκεκριμένες λειτουργίες (π.χ. φόβος) και τις πολιτικές ιδεολογίες.
newsbeast
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ