Social Icons

.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

«Απολύστε» το αφεντικό σας


Η... κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας έχει φέρει πολλές μεγάλες εταιρίες στα πρόθυρα πτώχευσης και ίσως δρα αποτρεπτικά στο όνειρο σας να γίνετε αφεντικό του εαυτού σας και να ανοίξετε τα δικά σας φτερά στον επιχειρηματικό κόσμο. Όμως μια καλή ιδέα και πολύ μεράκι πάντα μπορούν να σημειώσουν επιτυχία, ειδικά σήμερα στο κόσμο του www, που όλα μοιάζουν πιθανά. Μη διστάζετε -δεν είναι ανάγκη να βρείτε τη Τέλεια Ιδέα που δεν έχει σκεφτεί κανείς άλλος.
Αρκεί να βρείτε ένα τρόπο να κάνετε τη ζωή των πελατών σας ευκολότερη. Σκεφτείτε ότι η ιδέα πoυ οδήγησε στη δημιουργία του google είχε να κάνει με την ανάγκη ύπαρξης μιας καλύτερης και πιο εύχρηστης μηχανής αναζήτησης από αυτές που ήδη υπήρχαν. Σίγουρα η τεχνογνωσία που χρησιμοποίησαν ήταν εντυπωσιακή, αλλά η ιδέα τους ήταν πολύ απλή. Ήταν οι άνθρωποι που την υλοποίησαν, που έκαναν τη διαφορά.
Ανοίξτε λοιπόν το σημειωματάριο σας και καταγράψτε τα συστατικά της επιτυχίας. Είναι απλά, αλλά εξίσου απαραίτητα:
1. Εμπειρία
Δείτε την εργασιακή σας εμπειρία σε ένα σχετικό χώρο εργασίας -όσο μεγάλος συμβιβασμός και αν σας φαίνεται κάποιες φορές- σαν μια ευκαιρία να κάνετε την προσωπική σας έρευνα επί πληρωμή. Δοκιμάστε τις δυνάμεις και τις ιδέες σας κάτω από την προστατευτική ομπρέλα ενός σίγουρου μισθού και συγκεντρώστε όση περισσότερη γνώση μπορείτε. Τώρα είναι η ώρα να κάνετε ερωτήσεις και να δικτυωθείτε στον τομέα σας.
2. Μια δυνατή ομάδα
Επιλέξτε με προσοχή τους συνεργάτες σας, φροντίστε οι ικανότητες και οι γνώσεις τους να συμπληρώνουν τα δικά σας κενά. Καλό είναι να είναι εξίσου αποφασισμένοι να πετύχουν με εσάς και να έχετε τον ίδιο ορισμό της επιτυχίας. Η ισορροπία ανάμεσα στο γρήγορο χρήμα και το υψηλό επίπεδο υπηρεσίας έχει υπάρξει σημείο διαφωνίας για πολλούς συνεργάτες.
3. Καλές συμβουλές
Οι καθηγητές σας από το πανεπιστήμιο ή τα γραφεία διασύνδεσης των πανεπιστημίων μπορούν να λειτουργήσουν σαν το GPS σας στον άγνωστο δρόμο των επιχειρήσεων αρχικά. Το σχεδόν πάντα σωτήριο Internet είναι το επόμενο μέρος που θα αναζητήσετε απαντήσεις και συμβουλές και μάλιστα δωρεάν. Κάντε μια επίσκεψη στο www.score.org ένα δίκτυο με πάνω από 10.000 μέντορες από όλο τον κόσμο για να αναζητήσετε συμβουλές, ή επωφεληθείτε το feedback χιλιάδων άλλων επιχειρηματιών στο www.youngentrepreneur.com Μπορεί να ανακαλύψετε το μέντορά σας μέσα από κάποιο blog ή να ξεκινήσετε ένα διάλογο με κάποιον από τους κορυφαίους CEO που διατηρούν λογαριασμό στο twitter, όπως τον Richard Branson, τον Pete Cashmore και τον Tim O’Reilly.
4. Ένα καλό business plan
Ένα από τα βασικότερα βήματα στη δημιουργία της επιχείρησης είναι η δημιουργία ενός καλά δομημένου business plan. Η διαδικασία θα σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη σιγουριά για τα πρώτα σας βήματα και να ζυγίσετε καλύτερα τα ρίσκα που θα χρειαστεί να πάρετε. Μην πέσετε στην παγίδα να σκεφτείτε ότι αρκεί να έχετε το σχέδιο στο κεφάλι σας. Δεν αρκεί, για δυο λόγους, πρώτον γιατί καταγράφοντας το και ερευνώντας τα δεδομένα της αγοράς μπορεί να καταλήξετε ότι τελικά η ιδέα σας δεν είναι βιώσιμη και να γλυτώσετε έτσι κόπο και χρήμα και δεύτερον γιατί έχοντας το απλώς στο μυαλό σας δε θα μπορέσετε να το παρουσιάσετε σε κανέναν άλλο και ειδικά σε εκείνους που θα ζητήσετε να επενδύσουν στην ιδέα σας και να σας βοηθήσουν να συγκεντρώσετε κεφάλαιο. Ακόμα και αν δεν έχετε να παρουσιάσετε ένα καλό χρεωστικό παρελθόν, ένα καλό business plan θα δείξει τη καλή σας κρίση και τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζετε την είσοδο σας στον επιχειρηματικό κόσμο. Στο πλάνο σας θα παρουσιάζετε το προϊόν ή την υπηρεσίας σας, τον τρόπο που σκοπεύετε να βγάλετε κέρδος και τους στόχους σας σε έσοδα, την πρόβλεψη κόστους για το ξεκίνημα σας, μακρο-πρόθεσμη πρόβλεψη για κέρδη/κόστος και την ομάδα που θα στηρίξει την επιχείρησή σας. Κρατήστε απλό το πλάνο σας και χρησιμοποιήστε το σαν εργαλείο έρευνας για να καθορίσετε το κοστολόγιο του προϊόντος/υπηρεσίας σας, το target group σας και τον ανταγωνισμό που θα αντιμετωπίσετε. Για έμπνευση και παραδείγματα επισκεφτείτε το www.bplans.com.
5. Κεφάλαιο
Στο business plan καλό είναι να υπερεκτιμήσετε τα χρήματα που θα χρειαστείτε για το ξεκίνημα της επιχείρησης σας γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να συγκεντρώσετε τα χρήματα πριν το ξεκίνημα, παρά αφού αποτύχετε να ανταπεξέλθετε στις προβλέψεις σας. Υπάρχουν πολλά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή ένωση για την ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, οπότε τα μάτια και τους browser σας ανοιχτά! Κάντε bookmark το site του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, του ευρωπαϊκού δίκτυου επιχειρηματιών www.anko-eunet.gr , της Ελληνικής ομοσπονδίας νεανικών επιχειρήσεων www.jadehellas.eu, του ινστιτούτου ανάπτυξης επιχειρηματικότητας www.entre.gr, και του συνδέσμου επιχειρηματιών γυναικών Ελλάδας www.sege.gr,
6. Οργάνωση
Ξεκινήστε από την πρώτη κιόλας μέρα να αρχειοθετείτε τα έγγραφα σας, να διατηρείτε αρχεία για τους πελάτες σας, τακτοποιημένα λογιστικά ίσως με τη βοήθεια ενός προγράμματος πληροφορικής. Δεν είναι ανάγκη να επενδύσετε σε εντυπωσιακά και ακριβά hardware και γραφεία, αρκεί να έχετε πάντα μια «καθαρή» εικόνα των αρχείων και των εγγράφων σας.
7. Πίστη στους στόχους σας
Συγκεντρώστε από πριν κάποια χρήματα για να ζήσετε τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες, γιατί θα χρειαστεί να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι η επιχείρηση σας να αρχίσει να γίνεται επικερδής. Μείνετε συγκεντρωμένες στους οικονομικούς σας στόχους και συγκρίνετε διαρκώς τα πραγματικά έσοδα/έξοδα με αυτά που είχατε υπολογίσει στο business plan σας. Ο πρώτος χρόνος είναι αυτός που θα καθορίσει το μέλλον της επιχείρησης σας, ο χρόνος που θα αγγίξετε τους οικονομικούς σας στόχους και θα καθιερωθείτε στη συνείδηση των πελατών σας σαν αξιόπιστη επιχείρηση.
myself

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ