Social Icons

.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η απαρχή των έγχρωμων εικόνων;


Ό Σεργκέϊ Μικαϊλοβιτς Προκούντιν-Γκόρσκυ (1863-1944) σπούδασε χημεία, μουσική και ζωγραφική στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και φωτοχημεία στο Βερολίνο και εφηύρε τον τρόπο να δημιουργεί μια ΕΓΧΡΩΜΗ εικόνα σε διαφάνεια (σλαϊντ) και ταινίες!
Είμαστε στις αρχές του εικοστού αιώνα και αυτό που καταφέρνει είναι επαναστατικό! Με την προβολή τεσσάρων εικόνων,-μία πρώτη ασπρόμαυρη, μία με μπλέ φίλτρο, μία με κόκκινο και μία με πράσινο,- τη μία πάνω στην άλλη, και κάτω από κατάλληλο φως, αναπαράγει το είδωλο, με τα φυσικά χρώματά του. Απλό ακούγεται αλλά δεν είναι. Είναι δύσκολο τεχνικά και πολύ χρονοβόρο.
Εκτός από τοπία, μνημεία ή κτήρια, ο Προκούντιν πραγματοποιεί το 1908 και μ’ αυτή την τεχνική το μοναδικό έγχρωμο πορτραίτο του Λέοντος Τολστόϊ.

Η φήμη του φτάνει στον Τσάρο Νικόλαο τον δεύτερο της Ρωσίας. Εκείνος εντυπωσιασμένος αναθέτει στον Προκούντιν να καταγράψει σε εικόνες την Ρωσία και τον επιχορηγεί γι’αυτό. Έτσι ταξιδεύει με τραίνο στη χώρα, έχοντας εγκαταστήσει το εργαστήριό του σε ένα ειδικό βαγόνι που του παρέχουν. Φωτογραφίζει τη Ρωσία πριν αλλά και μετά απ’ την Επανάσταση του Οκτωβρίου 1917.
Το 1918, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με την οικογένιεα του, και φεύγει για τη Νορβηγία, κατόπιν για την Αγγλία και την Γαλλία όπου και παραμένει. Εκεί κάνει διαλέξεις πάντα με τη βοήθεια των έγχρωμων προβολών του οι οποίες καλύπτουν μια εποχή από το 1905 μέχρι το 1915 και μ’ ένα μοναδικό θέμα: τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Επιθυμεί να μορφώσει τα παιδιά σε σχολική ηλικία γύρω από την ιστορία, την κουλτούρα και τον εκσυγχρονισμό της τσαρικής Ρωσίας.
Δεν είχε βρει τρόπο και δεν είχε τύπωσει ποτέ καμία φωτογραφία του σε έγχρωμο χαρτί, μόνο σε ασπρόμαυρο. Οι γυάλινες πλάκες του όμως διασώθηκαν, και με αφορμή μία έκθεση το 2001, με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα, έγιναν οι πρώτες εκτυπώσεις των έργων του από το 1902. Μέσω διαδικτύου, διατίθενται ελεύθερα παγκοσμίως
. Εκπληρώθηκε έτσι το όνειρό του να δείξει στον κόσμο το μεγαλείο και τη δόξα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στις παραμονές της Επανάστασης
ΠΗΓΗ:peopleandideas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ