Social Icons

.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Τα συμπτώματα της δυσλεξίας στα παιδιά



Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της δυσλεξίας στα παιδιά έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η δυσλεξία είναι μια μορφή μαθησιακής δυσκολίας, κατά την οποία το άτομο, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάλυση των λέξεων σε ακουστικές μονάδες, συλλαβικής βάσης και στη σύνθεση συλλαβικών ακουστικών μονάδων, σε λεξικά σύνολα με εννοιακό περιεχόμενο.
Η παγκόσμια ομοσπονδία της νευρολογίας καθορίζει τη δυσλεξία ως «διαταραχή που φανερώνεται από τις δυσκολίες στην εκμάθηση του διαβάσματος, παρά την επαρκή νοημοσύνη και τις κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες του ατόμου».
Η δυσλεξία δεν είναι αυστηρά μόνο μια διαταραχή ανάγνωσης που χαρακτηρίζεται από τις αντιστροφές. Είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πληθώρα συμπτωμάτων και έχει επιπτώσεις σε εκατομμύρια των παιδιών και ενηλίκων.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η δυσλεξία μαρτυρά έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, συνδέοντάς τη με τη δυνατότητα που έχει κάποιος να «βλέπει» πολυδιάστατα, τη συνολική εικόνα.
Aυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί γονείς είναι ότι το εν λόγω πρόβλημα δεν αρχίζει την ώρα που το παιδί ξεκινά να μαθαίνει γράμματα, αλλά έχει τις ρίζες του πολύ πιο βαθιά στους πρώτους μήνες της ζωής του, όπου το παιδί δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τους ήχους που ακούει.
Στα περισσότερα δυσλεκτικά άτομα παρουσιάζονται:
- δυσκολίες στον γραπτό λόγo, αλλά και τη γραφή
- πολύ συχνές ανορθογραφίες
- έλλειψη προσοχής όταν του μιλούν
- πρόβλημα στην ανάγνωση
- δυσκολία κατά το μέτρημα
- πρόβλημα στον υπολογισμό των αποστάσεων και στην αίσθηση του χώρου
- σύγχυση δεξιού και αριστερού
- προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και οργάνωση
- δυσκολίες στην παρακολούθηση γραπτών οδηγιών και αλληλουχίας δρωμένων
Οι γονείς καλό είναι να απευθύνονται σε ειδικούς ψυχολόγους, ψυχίατρους ή λογοθεραπευτές ανάλογα με το πρόβλημα του παιδιού τους.
Μην ξεχνάμε, η δυσλεξία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την προσωπική καθοδήγηση και διδασκαλία, οι οποίες πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Επιμέλεια: Νάντια Σαραντοπούλου
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ