Social Icons

.

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Σουηδία: Νομιμοποιήθηκε η παθητική ευθανασία

Τη διακοπή της ιατρικής υποστήριξης της ζωής μετά από αίτημα του ασθενή νομιμοποιεί η Σουηδία. Η απόφαση με την οποία τερματίζεται περίοδος νομικής αβεβαιότητας επιτρέπει σε 32χρονη γυναίκα, εντελώς παράλυτη και εξαρτώμενη από έναν αναπνευστήρα από την ηλικία των έξι ετών, να θέσει τέλος στη ζωή της.
«Ένας ασθενής που επιθυμεί να διακόψει μια θεραπεία έχει το δικαίωμα να το πράξει. Η μόνη προϋπόθεση είναι να κατανοεί τις πληροφορίες που του ή της παρέχει ο ιατρός και να μετρά τις συνέπειες της απόφασής του» αναφέρεται στη δήλωση του σουηδικού Εθνικού Γραφείου Υγείας. Η ενεργητική ευθανασία -στην οποία χορηγείται στον ασθενή το ίδιο το φαρμακευτικό μέσο για τον τερματισμό της ζωής του- παραμένει παράνομη στη Σουηδία.
Η απόφαση του Εθνικού Γραφείου Υγείας ανταποκρίνεται σε αίτημα της Σουηδικής Ιατρικής Εταιρείας για νομική αποσαφήνιση, καθώς υπάρχουν δύο αντικρουόμενες διατάξεις. Η μια διάταξη επιτρέπει στον ασθενή να αποφασίσει να διακόψει τη θεραπεία, ενώ η δεύτερη καθιστά την υποβοηθούμενη αυτοκτονία (για παράδειγμα η αποσύνδεση από τον αναπνευστήρα) πλημμέλημα. «Αυτή είναι μια πολύ καλή απόφαση, πολύ σαφής που ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό που θέλαμε να γνωρίζουμε» δήλωσε η Εύα Νίλσον Μπάαγκενχολμ, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου. Η νομιμοποίηση της παθητικής ευθανασίας επιτρέπει στους γιατρούς να απαντήσουν θετικά στο αίτημα μιας γυναίκας με σοβαρή αναπηρία, η οποία διεκδικούσε το δικαίωμα να πεθάνει.
Εντελώς παράλυτη και εξαρτώμενη από έναν αναπνευστήρα από την ηλικία των έξι ετών, η ασθενής ζήτησε να αποσυνδεθεί ο αναπνευστήρας που την κρατά στη ζωή μέσω επιστολής της που απευθύνεται στο Εθνικό Γραφείο Υγείας και την οποία δημοσιοποίησε ο σουηδικός Τύπος. «Δεν θέλω να υποφέρω ή να σαπίζω άλλο, ο αναπνευστήρας είναι το μόνο πράγμα που με κρατάει ζωντανή» αναφέρει στην επιστολή της. «Η επιθυμία μου είναι σαφώς να κλείσει ο αναπνευστήρας κατά τη διάρκεια του ύπνου μου. Κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν μπορεί να πάθει ασφυξία ενώ είναι ξύπνιος χωρίς να πάθει πανικό. Αν θα μπορούσα να το κάνω εγώ, θα το είχα κάνει» προσθέτει. Μαθαίνοντας την απόφαση του Εθνικού Γραφείου, η γυναίκα αυτή δήλωσε στην εφημερίδα Expressen ότι «είναι πολύ ευτυχής και βρήκε την ειρήνη της ψυχής της».

(Πληροφορίες από ΑΠΕ) ημερήσια

Ο Bobby McFerrin στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής, o καλλιτέχνης των δέκα μουσικών βραβείων Grammy, Bobby McFerrin, θα δώσει μία και μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 31 Μαΐου. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει τη Δευτέρα 3 Μαΐου.
Ο Bobby McFerrin είναι ένα από τα φυσικά θαύματα του μουσικού κόσμου αφού η έκταση της φωνής του αγγίζει τις 4 οκτάβες, και θεωρείται ο περισσότερο γνωστός στον κόσμο ανανεωτής, αυτοσχεδιαστής της φωνητικής μουσικής, ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος διευθυντής κλασικής ορχήστρας και ο δημιουργός του περίφημου και γνωστότερου τραγουδιού του 20ου αιώνα "Don't worry be happy".
Η συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα περιέχει μια μουσική παλέτα με όλα τα είδη, από τη Jazz και τη Rock μέχρι R&B, Κλασική αλλά και Ethnic μουσική όλα αυτά μαζί, ακόμα και στο ίδιο τραγούδι.
Για όσους δεν τον έχουν ακούσει ποτέ είναι κάτι εξειδικευμένο, διαφορετικό, πρωτότυπο, ένα δώρο, αφού δεν μπορεί να καταταγεί σ' ένα συγκεκριμένο είδος ούτε η φωνή του και οι δυνατότητές της να ταξινομηθούν δεδομένου ότι είναι ένα θαύμα της φύσης μ' ένα ήχο που είναι αποκλειστικά και μοναδικά «δικός του» και ξεπερνά όρια αγκαλιάζοντας πολλές κουλτούρες.
Συνεχής εφεύρεση και δημιουργία
Όταν ηχογράφησε τη μεγάλη του επιτυχία "Don't worry be happy" το 1988 εκτοξεύθηκε αμέσως στο No1 των charts στην Αμερική – για πρώτη φορά έγινε κάτι τέτοιο με τραγούδι a capella – αλλά και σε πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο.
Παρόλο τη μεγάλη διεθνή αναγνώριση και τα 10 μουσικά βραβεία GRAMMY ο Booby McFerrin δε σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζει να εφευρίσκει τρόπους και να οδηγεί το κοινό σε νέους μουσικούς δρόμους, ιδιαίτερα όταν το καλεί να τον συνοδεύσει σ' ένα τραγούδι του πράγμα που συνήθως κάνει σε κάθε εμφάνισή του. Αυτή τη μουσική εμπειρία θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν οι θαυμαστές του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 31 Μαΐου.
INFO

Κρατήσεις– Πληροφορίες: ΕΛΒΑ, τηλ.: 210-6728080, www.elvaevents.gr
Εισιτήρια: Ταμεία Μεγάρου Μουσικής, Ομήρου 8, τηλ : 210-7282333
Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη Ζώνη: 80 ευρώ, Α' Ζώνη 65: ευρώ, Β' Ζώνη 55: ευρώ, Γ' Ζώνη 45 : ευρώ, Φοιτητικό 30: ευρώ
http://www.youtube.com/watch?v=l9K4BKkLaCI&feature=player_embedded

Τέσσερις συνήθειες που μπορούν μας γεράσουν κατά 12 χρόνια

Ο συνδυασμός τεσσάρων ανθυγιεινών συνηθειών -κάπνισμα, υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, σωματική αδράνεια και ανθυγιεινή διατροφή- μπορούν να γεράσουν έναν άνθρωπο κατά 12 έτη, προειδοποιούν ερευνητές.
H έρευνα
Η Elisabeth Kvaavik από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και οι συνάδελφοί της, που παρακολούθησαν σχεδόν 5.000 Βρετανούς ενήλικες για 20 έτη, βρήκαν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης απεβίωσαν 91 από τα 314 άτομα που είχαν και τις τέσσερις αυτές ανθυγιεινές συνήθειες (29%), σε σύγκριση με μόνο 32 από τα 387 άτομα που δεν είχαν καμία από τις τέσσερις αυτές συνήθειες (8%).
Οι επικίνδυνες συνήθειες ήταν: κάπνισμα, κατανάλωση πάνω από τριών αλκοολούχων ποτών ημερησίως για τους άνδρες και πάνω από δύο για τις γυναίκες, σωματική άσκηση λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα και πρόσληψη φρούτων και λαχανικών λιγότερο από τρεις φορές ημερησίως. Οι συνήθειες αυτές σε συνδυασμό αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και έκαναν τα άτομα που τις είχαν να φαίνονται 12 έτη μεγαλύτερα από τα άτομα που ακολουθούσαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Η ομάδα που ακολουθούσε πιο υγιεινό τρόπο ζωής περιλάμβανε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και άτομα που είχαν διακόψει το κάπνισμα, άτομα που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, καθώς και γυναίκες που έπιναν λιγότερα από δύο ποτά και άνδρες που έπιναν λιγότερα από τρία ποτά ημερησίως, άτομα που ασκούνταν τουλάχιστον δύο ώρες εβδομαδιαίως και άτομα που κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον τρεις φορές ημερησίως.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, τα πιο συχνά αίτια θανάτου που καταγράφηκαν ήταν η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος, νόσοι που και οι δύο σχετίζονται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
"Ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν απαιτεί υπερβολικές θυσίες", τόνισε η Kvaavik. Για παράδειγμα, προσθέτει η ερευνήτρια, ένα καρότο, ένα μήλο και ένα ποτήρι πορτοκαλάδα ημερησίως καλύπτουν την απαιτούμενη ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών της μελέτης.
Αν και τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι όλοι όσοι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής θα ζήσουν περισσότερο από τα άτομα με ανθυγιεινές συνήθειες, ο υγιεινός τρόπος ζωής σίγουρα αυξάνει τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, επισημαίνουν επιστήμονες.

Πηγή: healthview

This is pournar

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

Καλημέρα


Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΤΑ 12 ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


1. Θα αναβιώσει το συσσίτιο της γειτονιάς και έτσι θα αναθερμανθούν και  πάλι οι σχέσεις στις γειτονιές όπου κανείς πλέον δε λέει καλημέρα στον άλλον.

2. Τα παιδιά δε θα φεύγουν ούτε στα 40 από το πατρικό τους και θα μπορούν έτσι να φροντίζουν τους γονείς τους χωρίς να ξοδεύουν σε γηροκομεία και αποκλειστικές.

3. Θα ξαναζωντανέψει το ταβερνάκι της γειτονιάς, που με
ελάχιστα ή και βερεσέ θα καλύπτει τη βραδινή έξοδο.

4. Θα λανσαριστεί νέα μόδα διατροφής, όπως ρεβίθια αλάδωτα με ρίγανη, ρύζι με μαραθόσπορο και ραδίκια ποσέ.

5. Θα γνωρίσει νέες δόξες ο Καραγκιόζης με παραστάσεις όπως Ο Καραγκιόζης στο Βατοπέδι, Ο Καραγκιόζης Υπουργός, Ο Καραγκιόζης τραπεζίτης, Ο Καραγκιόζης χρηματιστής...

6. Δεν θα χρειασθεί να ολοκληρωθεί το πείραμα CERN, μιας και οι επιστήμονες θα έχουν μπροστά τους ολοζώντανο το μεγάλο «ΜΠΑΜ».

7. Ο ρατσισμός θα δεχθεί ένα ισχυρό χτύπημα, γιατί οι αλλοδαποί ξέρουν περισσότερα από φτώχεια και πείνα, και μπορούν να μας διδάξουν τα «μυστικά» της επιβίωσης.

8. Θα εκτιναχθεί στα ύψη ο δημογραφικός δείκτης - κάτι πρέπει να κάνεις για να σκοτώσεις την ώρα σου όταν δεν έχεις δουλειά.

9. Θα ανέβει το μορφωτικό επίπεδο, αφού οι μαθητές θα το ρίξουν στο διάβασμα λόγω αφραγκιάς.

10. Θα αναβιώσει η φιλική εταιρία, η γιάφκα, το κρυφό σχολείο, οι αντιστασιακές ομάδες ενάντια στο ανάλγητο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις παραφυάδες αυτού.

11.Θα αυξηθούν οι συνδέσεις adsl γιατί το internet είναι φτηνό μέσο "διασκέδασης". Που λεφτά για έξω...

12. Τέλος στην παχυσαρκία, η οποία κάνει θραύση στην Ελλάδα! Θα τρώμε λιγότερο (οι τιμές έχουν κορυφωθεί ενώ οι μισθοί έχουν πατώσει), θα κάνουμε περισσότερη γυμναστική (για να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας εκεί που πήγε το πετρέλαιο), θα περπατάμε περισσότερο (εκεί που πήγε η βενζίνη). Θα γίνουμε ένας λαός κομψός και «φιτ».
                     Για εσάς δουλεύει ο Γιωργάκης ρεεεεεεεεεε

Προετοιμασίες για το πανηγύρι

Καλού κακού ας έχουμε και την τέντα. Ποτέ δεν ξέρεις.


Θέλουν καθάρισμα καρέκλες και τραπέζια



Και στο εσωτερικό όλα πρέπει να είναι έτοιμα με τις κατασκευές μας, με τις παλιές φωτογραφίες από το αρχείο μας

Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε το κάναμε. Τώρα.......... σας περιμένουμε

Παγκόσμια Ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών

Δελτίο  Τύπου                                             29/04/2010 
Δράσεις του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης  και Θρησκευμάτων με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα κατά της  σωματικής τιμωρίας στις 30 Απριλίου 
Εκδηλώσεις  και εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών, θα γίνουν στα σχολεία αύριο Παρασκευή 30/04/2010 , μετά από εγκύκλιο που έστειλε ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Κοντογιάννης.  

Συγκλονιστικό! Έχει το μεγαλύτερο κεφάλι στο κόσμο!

Μια συγκλονιστική ιστορία που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Ένας 18χρονος άνδρας από το Πακιστάν γεννήθηκε έχοντας έναν απειλητικό για τη ζωή του όγκο, ο οποίος έχει παραμορφώσει το κεφάλι του και του προκαλεί τρομερούς πόνους σε ολόκληρο το σώμα. Η ιστορία του νεαρού άνδρα ευαισθητοποίησε τον κλινικό γενετιστή Dr. Edwin Kirk, ο οποίος προθυμοποιήθηκε ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και ο Sain να χειρουργηθεί τοσυντομότερο δυνατό. Η οικογένεια του Sain όμως είχε διαφορετική γνώμη...Όπως αναφέρει ο
πατέρας του: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το γεγονός ότι μας ακούσατε...ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους σας και θα σας ευχαριστούμε για την υπόλοιπη ζωή μας. Αποφασίσαμε όμως να μην κάνουμε την επέμβαση μας φτάνει ο Sain να είναι ζωντανός και να βρίσκεται κοντά μας." Ακομα κι αν ο Sain δεν κάνει την επέμβαση, ο Dr. Kirk έχει κάποιες χρήσιμες συμβουλές να του δώσει
,που θα αυξήσουν το προσδόκιμο της ζωής του: " Υπάρχει ο κίνδυνος να έχει προβλήματα με την αναπνοή του, γι'αυτο είναι καλό να κάνει μερικές ειδικές ασκήσεις και φυσιοθεραπεία, καθώς και να επιστρέψει στο νοσοκομείο ώστε να τον φροντίζουν οι γιατροί.Του δίνω επίσης και κάποια φάρμακα που θα
δυναμώσουν τα οστά του και έτσι δε θα νιώθει τόσο πόνο." Ο πατέρας του Sain αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματα που κέρδισε ο γιος του ζητιανεύοντας,  φτιάχνοντας ένα παντοπωλείο. Όπως λέει ο ίδιος ο Sain: " Θέλω να κάνω μια καινούρια αρχή με αυτό  το μαγαζί...θα πουλάμε λαχανικά και ζάχαρη. Ο Θεός μου δίνει ακόμα χρήματα για να κάνω
κάτι τέτοιο."

Κατερίνα Ταλφανίδη

Σκακιστικός Όμιλος Λαμίας

 ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
29/4/2010
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Μαθητικό Rapid N.Φθιώτιδας 2010, που διοργάνωσε, η Σκακιστική Νεανική Ομάδα Λαμίας, στην αίθουσα του ομίλου την Κυριακή 25/4/2010. Νικητές ανεδείχθησαν όλοι οι συμμετέχοντες, μαθητές των δημοτικών και γυμνασίων  της Φθιώτιδας που με την παρουσία  και την αγωνιστικότητά  καθώς και με τις αμφίρροπες παρτίδες τους, έκαναν ένα ευχάριστο διάλλειμα από την καθημερινότητα και τα μαθήματα των σχολείων τους(αναλυτικά αποτελέσματα είναι αναρτημένα στην αίθουσα των συλλόγων).
 Ο ΣΟΛ και η ΣΝΟΛ ευχαριστούν τους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους για την συμμετοχή τους, υπόσχονται  και άλλες παρόμοιες σκακιστικές εκδηλώσεις ενώ πιστεύουν πως ειδικά τώρα  που  η πατρίδα μας περνάει δύσκολες ώρες, η ενασχόληση των νέων με αθλήματα-παιχνίδια όπως το σκάκι, βοηθάει στην καλλιέργεια και την πνευματική ολοκλήρωσή  τους, αποτελώντας έτσι την ελπίδα για διέξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Από το γραφείο τύπου Στασινός Παναγιώτης:6932837696

Πανικός από φίδι σε αυτοκίνητο

Στιγμές  αγωνίας έζησε ένας υπάλληλος της Νομαρχίας Καστοριάς όταν διαπίστωσε ότι το υπηρεσιακό αυτοκίνητο που είχε πάει να παραλάβει φιλοξενούσε ένα… φίδι! Με το ερπετό να κινείται γρήγορα ολόγυρά του, κατάφερε να βγει από το όχημα και να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική που ανέλαβε να το μαζέψει.
Η μικρή  οχιά, μήκους περίπου μισού μέτρου, έκανε… βόλτες στο αμάξωμα  του αυτοκινήτου κι έτσι οι  πυροσβέστες την έπιασαν εύκολα  με τα χοντρά γάντια που φορούσαν. Την έβαλαν σε ένα σακούλι και την άφησαν ελεύθερη στο φυσικό της περιβάλλον, παρά τις εκκλήσεις όσων παρακολουθούσαν να την πάνε σε… κινέζικο εστιατόριο!
Το αυτοκίνητο  της νομαρχίας είχε μείνει  για αρκετό καιρό ακινητοποιημένο  για να αλλάξει λάστιχα στις εγκαταστάσεις εταιρείας, από την οποία πήγε να το παραλάβει ο υπάλληλος. Προφανώς το φίδι είχε βρει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει κάποιο λάστιχο ως… φωλιά και θορυβήθηκε όταν αντιλήφθηκε ανθρώπινη παρουσία.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Καλλικράτης στη Φθιώτιδα


46. ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Παρνασσού με έδρα τη Κάτω Τιθορέα αποτελούμενος από τους δήμους α.
Αμφίκλειας β. Ελάτειας και γ. Τιθορέας, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Αταλάντης με έδρα την Αταλάντη αποτελούμενος από τους δήμους α. Αταλάντης β.
Δαφνουσίων γ. Οπουντίων και δ. Μαλεσίνης, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Δομοκού με έδρα το Δομοκό αποτελούμενος από τους δήμους α. Δομοκού β.
Θεσσαλιώτιδος και γ. Ξυνιάδος, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Μαλιακού με έδρα τα Καμένα Βούρλα αποτελούμενος από τους δήμους α. Αγίου
Κωνσταντίνου β. Καμένων Βούρλων και γ. Μώλου, οι οποίοι καταργούνται.
5. Δήμος Στυλίδας με έδρα τη Στυλίδα αποτελούμενος από τους δήμους α. Εχιναίων β.
Πελασγίας και γ. Στυλίδος, οι οποίοι καταργούνται.
28
Πρόταση 1
6. Δήμος Λαμιέων με έδρα τη Λαμία αποτελούμενος από τους δήμους α. Γοργοποτάμου β.
Λαμιέων γ. Λειανοκλαδίου δ. Υπάτης και την κοινότητα Παύλιανης, οι οποίοι καταργούνται.
7. Δήμος Μακρακώμης – Σπερχειού με έδρα τη Σπερχειάδα αποτελούμενος από τους δήμους
α. Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού β. Μακρακώμης γ. Σπερχειάδος και την κοινότητα
Τυμφρηστού, οι οποίοι καταργούνται.
Πρόταση 2
6. Δήμος Λαμιέων με έδρα τη Λαμία αποτελούμενος από τους δήμους α. Γοργοποτάμου β.
Λαμιέων γ. Λειανοκλαδίου και την κοινότητα Παύλιανης, οι οποίοι καταργούνται.
7. Δήμος Σπερχειάδος με έδρα τη Σπερχειάδα αποτελούμενος από τους δήμους α.
Σπερχειάδος β. Υπάτης, οι οποίοι καταργούνται.
8. Δήμος Τυμφρηστού με έδρα τη Μακρακώμη αποτελούμενος από τους δήμους α. Αγίου
Γεωργίου Τυμφρηστού β. Μακρακώμης και την κοινότητα Τυμφρηστού, οι οποίοι
καταργούνται.
Β. Ο δήμος Τυμφρηστού χαρακτηρίζεται ως ορεινός.

ΔΕΣ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΘΕΣ ΕΔΩ

This is pournar

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Καλημέρα


Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Η γεύση του ψωμιού

Tου Κωνσταντινου Ζουλα
«Εχω στην άκρη 20 χιλιάδες ευρώ και περίπου άλλα τόσα η γυναίκα μου. Αν πάμε στο χωριό της, μας βγάζουν για 3,5- 4 χρόνια. Ε, δεν μπορεί, μέχρι τότε κάποια λύση θα βρεθεί στο πρόβλημα». Ανάλογες συζητήσεις ακούω το τελευταίο διάστημα από φίλους και γνωστούς που αίφνης εκμυστηρεύονται πόσα έχουν βάλει στην μπάντα, τι διεξόδους έχουν αν χάσουν τη δουλειά τους και για πόσα χρόνια μπορεί να τους διασφαλίσει το μέχρι σήμερα «κομπόδεμά» τους ακόμη και άπραγους. Οι κουβέντες αυτές που κάτω από άλλες συνθήκες θα γίνονταν μόνον από συνταξιούχους, σήμερα, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ολοένα και ακούγονται στις παρέες των 40ρηδων. Η μετοίκηση σε κάποιο χωριό ή νησί αρχίζει και συζητείται ως λύση, πόσω μάλλον που για τους περισσότερους υπάρχει ένα «έτοιμο» πατρικό ή εξοχικό. Στην έσχατη υπάρχει και αυτή η διέξοδος σκέφτονται αρκετοί, διατηρώντας προφανώς την ελπίδα ότι εκεί οι συνέπειες της κρίσης θα ναι μικρότερες.
Τις προάλλες μοιράστηκα αυτόν τον προβληματισμό με ένα πολύπειρο οικονομολόγο τον οποίο έχω την τύχη να συναντώ τακτικά. Και λέω τύχη διότι αντιμετωπίζει τα πράγματα με μια σπάνια σοφία που του προσφέρουν οι πάμπολλες εμπειρίες του και η ηλικία του. Αφού με ρώτησε «αν προτιμώ άσπρο ή μαύρο ψωμί» μού είπε: «Η γενιά σας δεν έχει βιώσει τι σημαίνει ύφεση. Οι σημερινοί 40ρηδες και 50ρηδες μεγαλώσατε θεωρώντας την ανάπτυξη αυτονόητη. Κάτι σαν θείο δώρο. Περάσατε ανέμελα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες με τη βεβαιότητα ότι θα ζείτε καλύτερα από τους προηγούμενους, χωρίς να καταβάλετε μεγαλύτερο κόπο. Μεγαλώσατε, δηλαδή, κερδίζοντας και ξοδεύοντας περισσότερα, αλλά παράγοντας τα ίδια ή και λιγότερα από τους πατεράδες σας. Και σήμερα σας έχει καταβάλει η απόγνωση, διότι για πρώτη φορά καλείστε να συνειδητοποιήσετε ότι η οικονομία νομοτελειακά κάνει κύκλους και ότι θα πρέπει να συμβιβαστείτε για ένα διάστημα με λιγότερα. Καταλαβαίνω την αγωνία σας γιατί οι περισσότεροι μια δουλειά μάθατε και δεν μπορείτε καν να διανοηθείτε την πιθανότητα να τη χάσετε ή και να χρειασθεί να κάνετε κάποια άλλη. Από σας όμως εξαρτάται πόσος χρόνος θα χρειασθεί για την ανάκαμψη. Διότι καλώς ή κακώς, εσείς, λόγω ηλικίας, έχετε τώρα τη συλλογική μας τύχη στα χέρια σας. Αντί λοιπόν να το πολυσυζητάτε, βγείτε έξω και πολεμήσετε και αφήστε τα βουνά και τις θάλασσες. Αν μη τι άλλο θα έχετε κάτι να διηγείστε στα εγγόνια σας»...
Διακρίνοντας, μάλλον, την αμηχανία μου ο συνομιλητής μου συνέχισε: «Επειδή σας είδα πριν να προτιμάτε, όπως κι εγώ, το μαύρο ψωμί και όχι το λευκό, θέλω να με πιστέψετε ότι το ωραιότερο ζυμάρι που θυμάμαι να έχω δοκιμάσει στη ζωή μου ήταν στα χρόνια της κατοχής. Μην σας φανεί μελοδραματικό, αλλά έχω ακόμη στη μνήμη μου τη γεύση εκείνου του ψωμιού. Ισως γιατί ο πατέρας μου κατόρθωσε να το βρει και να μας το φέρει όλες και όλες δύο φορές»...

Χιλή: Κατασκευάζεται το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ θα κατασκευαστεί στην έρημο της νότιας Χιλής, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO).
Με μήκος 42 μέτρα το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT) θα αναζητήσει στο διάστημα την ύπαρξη εξωπλανητών ή πλανητών γύρω από τα αστέρια. Επιπλέον, θα προσπαθήσει να διαλευκάνει το μυστήριο της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.
Το τηλεσκόπιο θα κατασκευαστεί στα 3.060 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ένα βουνό της πλούσιας σε ορυκτά ερήμου Ατακάμα στη νότια Χιλή, η οποία προτιμάται από τους ειδικούς καθώς εκεί επικρατούν χαμηλά επίπεδα εξάτμισης του νερού και καθαρός ουρανός κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πέντε χώρες--η Ισπανία, το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Αργεντινή και η Χιλή-- βρίσκονταν ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες για να φιλοξενήσουν το τηλεσκόπιο.
"Το μέγεθος θα μας επιτρέψει βασικά να δούμε πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη", δήλωσε ο Λαρς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν, επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του Παρατηρητήριου που εδρεύει στο Γκάρτσινγκ της Γερμανίας.
"Θα είναι δυνατό να εξετάσουμε θεμελιώδη φυσικά ζητήματα σε έναν βαθμό που δεν ήταν προηγουμένως ποτέ δυνατό. Θα εξετάσουμε μαύρες τρύπες, γαλαξίες, σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια τα οποία είναι δύο τελείως άγνωστα τμήματα του σύμπαντος", πρόσθεσε ο κ. Κρίστενσεν.
Το τηλεσκόπιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018, μετά από επτά χρόνια εργασιών.

news.ert.

Άγνωστες παροιμίες


...με την απαραίτητη λογοκρισία:
Κάλλιο μάνα του φονιά, παρά του σκοτωμένου।
Του κλέφτη κλέψανε κουπί κι αυτός τους κλέβει βάρκα।
Στον τόπο τον καταραμένο το Μάη μήνα βρέχει।
Το δέντρο που περιγελάς στη πόρτα σου φυτρώνει।
Όποιος τη νύχτα περπατεί, λάσπες και σκατά πατεί।
Εδώ γαμ... αρσενικούς και συ γυρεύεις νύφη।
Καράβι που αργεί ... σκατά είναι φορτωμένο।
Οι γύφτοι τα μαλώματα τα 'χουν για πανηγύρια।
Όποιος πηδάει πολλά παλούκια, το ένα μπαίνει στον κώλο του। Παρακαλετό μ...., ξινό γαμήσι। Παιδιά, σκατά και σύννεφα δεν πιάνονται। Πέρσι έχεσε, φέτος βρόμησε। Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά και το γουρούνι τ' αρχί.... Πολλά μ... τριγύρω μου, στον π....ο μου κανένα। Πολύ κό-κό, κανέν΄ αβγό। Το μ.... και το χταπόδι όσο το χτυπάς απλώνει। Το μ.... και το πριόνι όποιος δεν τα ξέρει ιδρώνει। Το ράσο θέλει καλοπέραση κι η πουτανιά φτιασίδι। Τον κόλο βάζεις μάγειρα, σκατά θα μαγειρέψει। Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κόλους। Της γυναίκας ο καημός: λούσα, π.... και χορός। Σαν δεις καράβι στο βουνό, μ... θα το 'χει σύρει। Τον Τούρκο φίλεψέ τον, τον κώλο φύλαξέ τον। Το φτωχό και το χωριάτη ξένοι πόνοι τον γερνάνε। Του χοίρου το μαλλί δε γίνεται μετάξι। Τσάμπα ξύδι, γλυκό σα μέλι। Η πουτάνα σαν γεράσει γίνεται καλόγρια। Γάμος εις τα γέρατα: ή σταυρός ή κέρατα। Οι πουτάνες κι οι τρελές έχουν τις τύχες τις καλές। Όπου σκατά και το φτυάρι। Ανύπαντρος προξενητής για χάρη του γυρεύει.
ΠΗΓΗ

Μάθε γιαγιά καράτε


Η εκπαίδευση των ηλικιωμένων ατόμων στις πολεμικές τέχνες θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να υποστούν κάταγμα σε περίπτωση πτώσης, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη.
Η εκπαίδευση θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα οφέλη σε αυτούς που πάσχουν από οστεοπόρωση και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατάγματος.
Μία από τις βασικές κινήσεις σε αρκετές πολεμικές τέχνες, είναι η τεχνική της πτώσης, κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν τρόπους ώστε να πέφτουν δίχως να χτυπούν.
Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο
 Sint Maartenskliniek της Ολλανδίας, υποστηρίζει ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να εκπαιδευθούν επιτυχώς στο σωστό τρόπο πτώσης, μέσω των πολεμικών τεχνών.
Η Brenda Groen, επικεφαλής της μελέτης εξηγεί πως «δεδομένου ότι οι τεχνικές των πολεμικών τεχνών μειώνουν τις δυνάμεις που ασκούνται στο ισχίο και μπορούν να διδαχθούν στους ηλικιωμένους, οι εκπαίδευση στις πτώσεις μέσω των πολεμικών τεχνών μπορεί να προλάβει τα κατάγματα ισχίου στα άτομα με οστεοπόρωση».
Η Groen διευκρίνισε ότι για προφανείς λόγους ασφάλειας, η μελέτη δεν μπορούσε να γίνει απευθείας σε ηλικιωμένους με οστεοπόρωση και έτσι η μέτρηση των δυνάμεων κρούσης στη διάρκεια ασκήσεων πτώσης πραγματοποιήθηκε σε μια ομάδα νέων ενηλίκων.
«Βάσει των αποτελεσμάτων μας, ωστόσο, πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση στις πτώσεις θα μπορούσε να είναι ασφαλής για άτομα με οστεοπόρωση, αν οι εκπαιδευόμενοι φορούν προστατευτικά ισχίου στη διάρκεια της εκπαίδευσης, κάνουν τις ασκήσεις πτώσεις σε χοντρό στρώμα και αποφεύγουν τις ασκήσεις άμεσης πτώσης από όρθια στάση» εξήγησε η κ. Groen.
Εκτιμάται ότι 1 στις 3 γυναίκες άνω των 50 και 1 στους 12 άνδρες πάσχουν από οστεοπόρωση. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι οι μισές ηλικιωμένες γυναίκες θα υποστούν κάποια μορφή κατάγματος λόγω της οστεοπόρωσης.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο BMC Research Notes.
 molibixarti

This is pournar

ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Καλημέρα

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Να φταίει αυτό;

Internet και έλλειψη συγκέντρωσης
«Τα τελευταία χρόνια έχω την αίσθηση ότι κάποιος ή κάτι έχει πειράξει τον εγκέφαλό μου, αναδιατάσσοντας το νευρικό κύκλωμα, αναπρογραμματίζοντας τη μνήμη. Δεν το χάνω το μυαλό μου -απ’ όσο μπορώ να κρίνω- αλλά το αισθάνομαι να αλλάζει. Και το καταλαβαίνω περισσότερο όταν διαβάζω. Η ικανότητα που είχα να βυθίζομαι σε μια αφήγηση ή να παρακολουθώ μια περίπλοκη επιχειρηματολογία έχει μειωθεί δραστικά. Τώρα η συγκέντρωσή μου αρχίζει να περισπάται μετά δυο - τρεις σελίδες. Γίνομαι νευρικός, χάνω τη σειρά, αρχίζω να αναζητώ κάτι άλλο να κάνω. Το βαθύ διάβασμα που πριν μου ερχόταν τόσο φυσικά, τώρα έχει γίνει αγώνας».
«Νομίζω πως ξέρω τι συμβαίνει. Εδώ και πάνω από μια δεκαετία περνάω πολύ χρόνο στο Ιντερνετ, ψάχνοντας και σερφάροντας και ενίοτε συνεισφέροντας στις βάσεις δεδομένων. Το Διαδίκτυο υπήρξε θεόσταλτο δώρο για μένα ως συγγραφέα. Ερευνα που άλλοτε χρειαζόταν μέρες ψαξίματος σε αρχεία εφημερίδων και βιβλιοθήκες, τώρα μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά. Αλλά η εύκολη πρόσβαση σε αυτήν την απίστευτα πλούσια πηγή πληροφοριών έχει το τίμημά της. Οπως επισήμανε ο θεωρητικός των μέσων επικοινωνίας Μάρσαλ Μακλούαν τη δεκαετία του ’60, τα media δεν είναι απλώς παθητικά κανάλια πληροφοριών. Προμηθεύουν το υλικό για σκέψη, αλλά επίσης διαμορφώνουν τη διαδικασία της σκέψης. Και αυτό που φαίνεται να κάνει το Διαδίκτυο είναι να ψαλιδίζει την ικανότητά μου για συγκέντρωση και στοχασμό. Το μυαλό μου τώρα περιμένει να πάρει τις πληροφορίες με τον τρόπο που το δίκτυο τις διανέμει: με μια γοργοκίνητη ροή σωματιδίων. Κάποτε ήμουν δύτης στη θάλασσα των λέξεων. Τώρα τρέχω στην επιφάνεια σαν παιδί πάνω σε τζετ σκι».
Στο τεύχος Ιουνίου του μηνιαίου περιοδικού The Atlantic, πολιτιστικής επιθεώρησης με μεγάλη απήχηση στην προοδευτική ελίτ των ΗΠΑ, ο Νίκολας Καρ -τέως διευθυντής της Harvard Business Review- ομολογεί ότι φοβάται πως η «κουλτούρα του Διαδικτύου» επηρεάζει αρνητικά τους διανοητικούς μηχανισμούς μας: Τον τρόπο που διαβάζουμε και απομνημονεύουμε, μα κυρίως την ικανότητά μας για συγκέντρωση. Και το άρθρο του -που έγινε και το θέμα του εξωφύλλου στο τεύχος, με τον τίτλο «Is Google Making us Stupid?» («Μας αποβλακώνει το Google;»)- φαίνεται πως άγγιξε γυμνό νεύρο, γιατί βρήκε μεγάλη ανταπόκριση: «Είναι αλήθεια πως, βυθισμένοι καθώς είμαστε στο διανοητικό multitasking, μόλις καθήσουμε να διαβάσουμε ένα πολυσέλιδο ντοκουμέντο ή ένα βιβλίο, νιώθουμε δυσφορία έπειτα από μερικές παραγράφους. Γυρίζουμε σελίδα και είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε τα πλήκτρα για κάποιο link», συμφωνεί ο Αντριου Σάλιβαν, Βρετανός φιλελεύθερος διανοούμενος, συνεργάτης και αυτός του Atlantic.

Μικρά κείμενα
Και ο Λέοναρντ Πιτς, δημοσιογράφος της «Χέραλντ Τρίμπιουν» βραβευμένος με Πούλιτζερ, υπερθεματίζει: «Διαβάζω την Atlantic και ανακαλύπτω ότι δεν είμαι ο μόνος που χάνω τη συνήθεια της ανάγνωσης. Εχω την τάση πλέον να αφομοιώνω τα κείμενα σε μικρά κομματάκια. Δώστε μου ένα κείμενο περισσότερων σελίδων και με πιάνει αμέσως η ακατάσχετη επιθυμία να κοιτάξω το e-mail μου. Πριν από μερικές μέρες μου έδωσαν ένα βιβλίο για να γράψω κριτική. Είχα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο για να το διαβάσω και μου φάνηκε τρομερά κουραστικό - να υποχρεωθώ να καθήσω για ώρες σε μια πολυθρόνα. Το έκανα, αλλά είχα μια αίσθηση κενού, ενοχής επειδή έμεινα απομακρυσμένος για τόσο πολύ από τον κόσμο».
Ο Νίκολας Καρ δεν είναι κανένας εχθρός της τεχνολογίας και της προόδου. Είναι ένας ειδικός των επικοινωνιών που γράφει βιβλία για τη νέα ψηφιακή κουλτούρα -το τελευταίο, με τίτλο The Big Switch: Rewiring the World, εκδόθηκε πριν από μερικούς μήνες- ενώ είναι επίσης ένας δραστήριος «μπλόγκερ». Απλώς εκφράζει τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες του απέναντι σε κάτι που έχει αναδειχθεί σε σύγχρονο τοτέμ. Γνωρίζει, άλλωστε, ότι πάντα η τεχνολογική πρόοδος προκαλούσε αντιδράσεις. Αναφέρει την ανησυχία του Σωκράτη -όπως παρουσιάζεται στον «Φαίδρο» του Πλάτωνα- ότι η διάδοση της γραφής θα οδηγήσει τους ανθρώπους να μην ασκούν τη μνήμη τους και να δέχονται πληροφορίες χωρίς την κατάλληλη διδασκαλία. Αλλά και τον 15ο αιώνα, η εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο προκάλεσε αντιδράσεις από λογίους που φοβούνταν ότι η διαθεσιμότητα των βιβλίων θα έκανε τους ανθρώπους «διανοητικά οκνηρούς» και θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες στην κοινωνική δομή.

Σκεπτικισμός
«Πράγματι, πρέπει να είμαστε σκεπτικιστές απέναντι στον σκεπτικισμό» γράφει ο Καρ. Ωστόσο, η αίσθηση ότι η κουλτούρα του Ιντερνετ έχει ανησυχητικές παράπλευρες συνέπειες εκφράζεται όλο και πιο συχνά και ο Καρ σίγουρα δεν είναι ο πρώτος που διατυπώνει τους φόβους του. Το Google έχει γίνει από καιρό στόχος επικρίσεων για τη φιλοδοξία του να οργανώσει «όλη τη γνώση του κόσμου» και για τη δυνατότητα μιας μηχανής αναζήτησης να απομνημονεύει όλες τις «κινήσεις» των χρηστών που έχουν γίνει στη διάρκεια των δέκα χρόνων της ύπαρξής του. Ο γίγαντας του Διαδικτύου υπόσχεται ότι θα χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία μόνο για να βελτιώσει τις υπηρεσίες του, κανένας όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή θα είναι η αποκλειστική «αξιοποίησή» τους.
Οπως σημειώνει ο Καρ, οι νεαροί «συνιδρυτές» του Google, ο Σεργκέι Μπριν και ο Λάρι Πέιτζ, μιλούν συχνά για την επιθυμία τους να μετατρέψουν την μηχανή αναζήτησης που επινόησαν σε τεχνητή νοημοσύνη, ένα είδος HAL (όπως στην «Οδύσσεια του Διαστήματος» του Κιούμπρικ) που θα μπορούσε να προσαρτηθεί άμεσα στον εγκέφαλό μας. «Η τέλεια μηχανή αναζήτησης είναι έξυπνη όπως ο άνθρωπος - ή και εξυπνότερη», είπε ο Πέιτζ πριν από μερικά χρόνια. Και σε μια συνέντευξη στο «Νιούζγουικ», ο Μπιν είπε: «Σίγουρα αν είχατε όλες τις πληροφορίες του κόσμου άμεσα συνδεμένες με τον εγκέφαλό σας ή με έναν τεχνητό εγκέφαλο ευφυέστερο από τον δικό σας, θα ήταν προς όφελός σας».

Τεχνητή νοημοσύνη

Αυτή η υπόθεση ότι «είναι προς όφελός μας» να συμπληρωθεί ή και να αντικατασταθεί ο εγκέφαλός μας με μια τεχνητή νοημοσύνη, προκαλεί ανησυχία στον Καρ. «Υποδεικνύει μια πεποίθηση ότι η ευφυΐα είναι το προϊόν μιας μηχανικής διαδικασίας, μιας σειράς βημάτων που μπορούν να απομονωθούν, να μετρηθούν και να βελτιωθούν. Στον κόσμο του Google δεν υπάρχει χώρος για την ομίχλη του στοχασμού. Η αμφιβολία, το διφορούμενο, δεν αποτελεί δρόμο για τη βαθύτερη αντίληψη, αλλά ένα μικρόβιο που πρέπει να εξουδετερωθεί. Το ανθρώπινο μυαλό είναι ένας ξεπερασμένος υπολογιστής που χρειάζεται να γίνει πιο γρήγορος και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα».
Ο Καρ προχωρεί για να δώσει και μια άλλη, οικονομική, διάσταση του θέματος. «Η ιδέα ότι το μυαλό μας πρέπει να λειτουργεί σαν μια γρήγορη μηχανή επεξεργασίας δεδομένων δεν είναι ενσωματωμένη μόνο στη λειτουργία του Ιντερνετ, αλλά αποτελεί και το κυρίαρχο επιχειρηματικό μοντέλο του Διαδικτύου. Οσο γρηγορότερα σερφάρουμε στο Διαδίκτυο τόσο περισσότερες ευκαιρίες αποκτά το Google και άλλες εταιρείες να συλλέγουν πληροφορίες για μας και να μας τροφοδοτούν με διαφημίσεις. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εμπορικών εταιρειών του Ιντερνετ έχουν οικονομικό συμφέρον να συλλέγουν τα ψίχουλα δεδομένων που αφήνουμε πίσω μας από link σε link. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν αυτές οι εταιρείες είναι να ενθαρρύνουν το ήρεμο διάβασμα ή την αργή, συγκεντρωμένη σκέψη. Εχουν οικονομικό συμφέρον να μας οδηγούν στην περίσπαση
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Tα πρόσθετα μέτρα

1. Ο γελών πληρώνει: Οι Ελληνες πρέπει να σταματήσουν να κυκλοφορούν μ΄ αυτό το ηλίθιο χαμόγελο στα χείλη: Προδίδει μια παράλογη αισιοδοξία για το μέλλον, η οποία είναι ασύμβατη με τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Στο εξής όλοι οι υπήκοοι της Επιτηρούμενης θα πρέπει να διάγουν ζωή περίκλειστη, να είναι, να δείχνουν, αλλά και να συμπεριφέρονται ως τρομερά στενοχωρημένοι. Κάθε απόκλιση από τη διαταγή αυτή θα θεωρείται προσβολή προς τους Επιτηρητές και θα φορολογείται αναλόγως.
2. Μετά την κατάργηση του Δώρου Πάσχα, καταργείται και το Πάσχα: Ο Χριστός θα σταυρώνεται κανονικά, αλλά δεν θα ανασταίνεται. Ετσι οι επιτηρούμενοι θα μπορούμε να τη βγάζουν με λαχανίδα και ταχινόσουπα σε βάθος χρόνου, ενώ περικόπτονται τα ενοχλητικά έξοδα για γλέντια, συναθροίσεις και σπληνάντερα μετά μουσικής που ανέκαθεν ενοχλούσαν με τη βαρβαρότητά τους Επιτηρητές.
3.Κάθε αργία που βγάζει τριήμερο μετατίθεται αυτομάτως σε άλλη, εργάσιμη μέρα, σε απόσταση ασφαλείας από την κοντινότερη σχόλη. Από μελέτες προκύπτει ότι τίποτα δεν σπάει τα ούμπαλα του Ελληνα περισσότερο από να του τσακίσεις τη λεγόμενη «γέφυρα», τύπου «συρταρώνω την -Πρωτομαγιά -με -το –Πάσχα-και μην τον είδατε»
4. Οι Επιτηρούμενοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν θυσίες. Για να εντυπωθεί το μήνυμα, κάθε μήνα θα θυσιάζεται τελετουργικά, σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση, ένας Δημόσιος Υπάλληλος, μαζί με τα ένσημα και τα επιδόματά του. Αυτή είναι και η μόνη μαζική ψυχαγωγία που επιτρέπεται και εγκρίνουν οι Επιτηρητές.
5. Επιγραφές και συνθήματα τα οποία παραφράζουν τις μητρικές γλώσσες των Επιτηρητών όπως π.χ. «Κλάϊν μάϊν πούτς», «τέϊκ μάϊ θρί»» και «βουλεβού κουσέ αβέκ μουά Κάρλα;» θα τιμωρούνται με ραγδαίες ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής.
6. Επιβάλλεται από πρώτης τρέχοντος ο Φόρος του Μαλάκα: Κάθε Ελληνας θα φορολογείται με 0,35 λεπτά του ευρώ κάθε φορά που θα λέει τη λέξη «μαλάκας». Σύμφωνα με μακροοικονομικές προβλέψεις, με το ρυθμό αυτό το έλλειμμα του ΑΕΠ θα συρρικνωθεί σημαντικά μέσα σε τρεις μόνο εβδομάδες, ενώ στο χρόνο απάνω, θα έχουνε και κέρδος, οι μαλάκες.
7.Αναβάλλεται η έλευσις της Ανοίξεως, καταργείται η θερινή ώρα και απαγορεύονται τα θαλάσσια μπάνια, οι Πανσέληνοι και οι διακοπές παντός είδους. Ως γνωστόν, οι Επιτηρούμενοι παρουσιάζουν τάσεις ευτυχίας κατά τους θερινούς μήνες, και αυτό οι Επιτηρητές δεν μπορούν πλέον να το ανεχθούν. Επιπροσθέτως, οι Επιτηρούμενοι υποχρεούνται να συνεχίσουν να φορούν χειμωνιάτικα ρούχα, σκουφιά και κασκόλ καθ’όλον το διάστημα του έτους, για να μην τους μπαίνουν ιδέες τύπου νησιά, κραιπάλες και άλλες αηδίες.
8. Τα όνειρα μεγαλείου θα λογοκρίνονται: Εξαιρούνται αυτά των Παναθηναϊκών, που έχουν στιγμιαία διάρκεια.
9. Τα λαϊκά είδωλα θα πρέπει να ζητούν και να λαμβάνουν την άδεια των Επιτηρητών πριν προβούν σε εντυπωσιακές κινήσεις (γάμοι, βαπτίσεις, διαζύγια κλπ), διότι οι λεπτομέρειες του βίου τους δύνανται να καλλιεργήσουν εις τους επιτηρούμενους ατμόσφαιρα φαιδρότητος και χάχανου (βλέπε μέτρο 1).
10. Η τήρησις των ανωτέρω μέτρων σαφώς δεν επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Σκύψτε, ευλογημένοι!

ΡΙΚΑ ΒΑΓΙΑΝΗ
Από το site ¨¨www.protagon.gτ

Παγκόσμια πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου



Ισπανοί γιατροί πραγματοποίησαν την πρώτη παγκοσμίως ολική μεταμόσχευση προσώπου. Το νέο πρόσωπο του ασθενούς δεν μοιάζει με του ανώνυμου δότη και πλάστηκε έτσι ώστε να θυμίζει έντονα το πρόσωπο του λήπτη πριν από το συντριπτικό τραυματισμό. Στον ασθενή τοποθετήθηκαν νέους μυς, δέρμα, μύτη, χείλι, σιαγώνες, δόντια, στοματική κοιλότητα, δέρμα και ζυγωματικά οστά σε μια επέμβαση που έγινε πριν δύο ημέρες και διήρκεσε 24 ώρες.

Μια επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από 30 ειδικευμένους γιατρούς...
 πραγματοποίησαν την επέμβαση στο νοσοκομείο της Βαρκελόνης Vall d' Hebron, σε ένα άνδρα νεαρής ηλικίας που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα πριν από πέντε χρόνια.

Το πρόσωπο τους ασθενούς είχε υποστεί τόση παραμόρφωση ώστε να μην μπορεί να μιλήσει, να καταπιεί και να αναπνεύσει σωστά. «Όλα οι βασικές λειτουργίες γίνονταν με ειδική μηχανική βοήθεια» εξηγεί ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας δρ Joan Pere Barret.

Στον ασθενή τοποθετήθηκαν νέοι μυς, δέρμα, μύτη, χείλη, σιαγώνες, δόντια, στοματική κοιλότητα και ζυγωματικά οστά σε μια επέμβαση που έγινε πριν δύο ημέρες και διήρκεσε 24 ώρες. Είχαν προηγηθεί 9 επεμβάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δεν ικανοποίησαν.

Το νέο πρόσωπο του ασθενούς δεν μοιάζει με του ανώνυμου δότη και πλάστηκε έτσι ώστε να θυμίζει έντονα το πρόσωπο του λήπτη πριν από το συντριπτικό τραυματισμό.

«Ο ασθενής αναρρώνει και τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε να αρχίσει να μιλάει, να τρώει, να χαμογελά ακόμα και να γελάει», εξηγεί ο γιατρός.

Ο ασθενής αναμένεται ότι θα μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή
μετά την πλήρη ανάρρωση του.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 10 μεταμοσχεύσεις προσώπου σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά όλες ήταν σε τμήματα του προσώπου και όχι ολικές τονίζουν οι ισπανοί επιστήμονες.

in.gr

Hμερολόγιο τροφίμων: η νέα μόδα

Η διατήρηση ενός φωτογραφικού ημερολογίου τροφίμων αποτελεί φαινόμενο που γνωρίζει άνθιση σε ολόκληρο τον κόσμο. "Πες μου τι τρως και θα σου πω τι είσαι" είχε πει το 1825, ο Γάλλος φιλόσοφος και γαστρονόμος Jean Anthelme Brillat-Savarin. Σήμερα, οι άνθρωποι παρουσιάζουν στον κόσμο τι τρώνε φωτογραφίζοντας κάθε γεύμα τους και αποκαλύπτοντας έτσι ένα κομμάτι του εαυτού τους.
Στον ιστοχώρο Flickr ο αριθμός των "κολλημένων" με την ανάρτηση των φωτογραφιών των γευμάτων τους αυξάνεται δραματικά και έχει αγγίζει τα έξι εκατομμύρια τα τελευταία δύο χρόνια
Μια από τις μεγαλύτερες και πιο ενεργές ομάδες στο Flickr, με το όνομα "έφαγα αυτό" περιλαμβάνει περισσότερες από 300.000 φωτογραφίες 19.000 μελών. Θα ήταν περισσότερα τα μέλη αλλά υπάρχει ο περιορισμός να αναρτούν 50 φωτογραφίες μηνιαίως. Ανάλογα φαινόμενα μπορούμε να συναντήσουμε μεταξύ άλλων σε Facebook και MySpace.
Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που κρατούν ημερολόγια με φωτογραφίες από τα τρόφιμα που τρώνε και στη συνέχεια αυτά τα ανεβάζουν στο ιντερνέτ δεν εκπλήσσει τους ψυχολόγους καθώς το φαγητό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο από την αρχή της ύπαρξής του.
Οι φανατικοί της νέας συνήθειας επισημαίνουν πως αντίθετα από μια φωτογραφία ενός τοπίου ή ενός φίλου, μια φωτογραφία ενός γεύματος υπενθυμίζει κάτι που μυρίζουμε, που αγγίζουμε, που γευόμαστε..

This is pournar

ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Καλημέρα

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Μυρίστε τη… μακροζωία!

Σημαντικότερες από όσο νομίζουμε είναι τελικά οι οσφρητικές μας ικανότητες, καθώς, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη των ειδικών των Πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και του Χιούστον και του Ιατρικού Κολεγίου «Baylor» μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής μας.
Όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση «PLοS Biology», μέσα από μια σειρά πειραμάτων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αισθητηριακές μας εμπειρίες μπορούν να επηρεάσουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την υγεία μας -όπως είναι οι αθλητικές επιδόσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η γήρανση-, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.
Τα σχετικά πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε μύγες δροσόφιλες και νηματόζωα σκουλήκια, σε ορισμένα από τα οποία είχαν γίνει γενετικές τροποποιήσεις.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η όσφρηση διοξειδίου του άνθρακα έδειξε να αλλοιώνει τη φυσιολογία των δροσόφιλων, επηρεάζοντας έτσι τη διαδικασία της γήρανσης. Οι μύγες που δεν είχαν την ικανότητα να οσφραίνονται το διοξείδιο του άνθρακα, ζούσαν περισσότερο, ήταν ανθεκτικές στο στρες και έφεραν υψηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό τους, σε σχέση με εκείνες που είχαν φυσιολογικές οσφρητικές ικανότητες.
«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να κατανοήσουμε πώς ακριβώς η όσφρηση μπορεί να επηρεάσει την υγεία, και τα νέα μας ευρήματα πραγματικά διευρύνουν τον ορίζοντα. Με κάποιον τρόπο, περίπου 50 νευρώνες -των οποίων ο ρόλος είναι να αντιλαμβάνονται το διοξείδιο του άνθρακα- είναι ικανοί να προκαλέσουν αλλαγές που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης του οργανισμού», υπογραμμίζει ο δρ. Σκοτ Πλέτσερ.
«Στην περίπτωση του ανθρώπου, μπορεί να μην πρόκειται για την όσφρηση του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ενδεχομένως για την οσφρητική αντίληψη του φαγητού ή του κινδύνου», εξηγεί ο ερευνητής.
«Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ίσως να αποτελέσει τη βάση για ένα απλό, “έξυπνο” και αποτελεσματικό πρόγραμμα πρόληψης ασθενειών και υγιούς διαδικασίας γήρανσης», συμπληρώνει ο ίδιος.
vita

Το πρώτο αρχαίο μνημείο με βιβλίο οδηγιών!

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, σχεδόν κάθε μέρος της κατασκευής, που βρέθηκε κοντά στην πόλη Ποτένζα, έχει οδηγίες για το πώς και πού θα πρέπει να τοποθετηθεί.
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για αντιγραφή της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής, καθώς το σημείο ήταν πόλος έλξης των εμπόρων από την Αρχαία Ελλάδα που εγκαταστάθηκαν στη Σικελία τον 8ο αιώνα π.Χ.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους λοιπόν, οι προ-Ρωμαϊκοί λαοί θέλησαν να κοπιάρουν την ελληνική  αρχιτεκτονική, και έχτιζαν τα κτήρια τους με βάση τις οδηγίες των ελλήνων εμπόρων που είχαν εγκατασταθεί εκεί.
'Ετσι λοιπόν κάθε κομμάτι της κατασκευής περιείχε σύμβολα για το που θα τοποθετηθεί έτσι ώστε το αρσενικό μέρος του κομματιού να ταιριάζει επακριβώς με το “θηλυκό” μέρος και να έχει την ελληνική τεχνοτροπία.
Οι αρχαιολόγοι πάντως το έχουν βαφτίσει ως το  “ΙΚΕΑ” της εποχής!

Σπέσιαλ πίτσα με ακρίδες!

«Αν είσαι καλός επιχειρηματίας, τότε μην αφήσεις καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη», θα συμβούλευε ο ιδιοκτήτης μίας πιτσαρίς στην Μιλτζούρα της Αυστραλίας.
Ο συγκεκριμένος κύριος για να εκμεταλλευτεί τα σμήνη ακρίδων, που καταστρέφουν τις καλλιέργειες, αποφάσισε να προσφέρει και πίτσα με... ακρίδες στους πελάτες του.
Ηθικός αυτουργός της... συνταγής ήταν ο δήμαρχος Γκλέν Μάϊλν και ο ιδιοκτήτης της πιτσαρίας δεν άργησε να υιοθετήσει την ιδέα και να την κάνει πράξη.
Στην περιοχή του Μαλί οι ακρίδες είναι τόσες πολλές που σχηματίζουν ένα τεράστιο σκούρο σύννεφο που καλύπτει ακόμα και τον ήλιο.
Οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ τα πλυντήρια αυτοκινήτων λένε πως τετραπλασιάστηκαν οι δουλειές τους.
Τα καταστροφικά σμήνη έχουν εξαπλωθεί από το Κουίνσλαντ μέχρι τη Μελβούρνη και την Αδελαΐδα, σε μια έκταση 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αφανίζουν τις καλλιέργειες.
ΕΘΝΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2 ΜΑΪΟΥ

This is pournar

ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ

Καλημέρα

Λίγο ακόμη;

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Η συγνώμη ωφελεί την καρδιά

Η συγγνώμη κάνει καλό στην υγεία των γυναικών και μειώνει το ενδεχόμενο εκδήλωσης κάποιου καρδιακού επεισοδίου, πράγμα ωστόσο που δεν ισχύει στην περίπτωση των ανδρών οι οποίοι όποτε ακούν κάποιον να απολογείται, «τα παίρνουν» ακόμη περισσότερο.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης οι οποίοι έβαλαν στο μικροσκόπιο τις διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στη διαστολική πίεση συνολικά 88 ατόμων (29 ανδρών και 59 γυναικών) κατά τη διάρκεια του ακόλουθου πειράματος.
Αφού πρώτα ανέθεσαν στους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα τεστ μαθηματικών μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών, οι επιστήμονες εν συνεχεία τους διέκοψαν τρεις φορές καλώντας τους με άγριο ύφος να κάνουν πιο γρήγορα και τους πρόσβαλαν λέγοντας πως «προφανώς, δεν είναι αρκετά καλοί» ενώ δύο λεπτά αργότερα, έσπευσαν να ζητήσουν συγγνώμη μόνο από τους μισούς εξ’ αυτών.
Το συμπέρασμα: η αρτηριακή πίεση των γυναικών από τις οποίες ζητήθηκε συγχώρεση επανήλθε σε κανονικά επίπεδα 20 φορές ταχύτερα από αυτή των υπολοίπων γυναικών ενώ ακριβώς αντίθετη ήταν η επίδραση που είχε η συγγνώμη στους άνδρες καθώς όσοι εξ’ αυτών την άκουσαν, χρειάστηκαν προκειμένου να συνέλθουν 20 φορές περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με τους υπολοίπους.

Νέα μέθοδος ανάπτυξης μαστού από βλαστοκύτταρα

Επιστήμονες από τη Μελβούρνη ελπίζουν ότι μία νέα μέθοδος θεραπείας, με τη χρήση βλαστοκυττάρων, θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή για την αφαίρεση καρκινικών κυττάρων, να έχουν ξανά ένα φυσικό μαστό.
Πειράματα της νέας αυτής μεθόδου, η οποία ονομάζεται "Νέοπεκ" (Neopec) και χρησιμοποιεί την αναπαραγωγική ικανότητα του γυναικείου σώματος να δημιουργήσει νέους ιστούς στο στήθος, θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών στο ινστιτούτο «Μπέρναρντ Ο'Μπράιεν» (Bernard O' Brien Institute).
Στο πρώτο αυτό πείραμα θα πάρουν μέρος πέντε γυναίκες, των οποίων μέρος του μαστού έχει αφαιρεθεί εξαιτίας του καρκίνου.
Ο επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, Γουέϊν Μόρρισον, σημειώνει ότι η μέθοδος έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε χοίρους και υπάρχει 50% πιθανότητα να επιτύχει και σε ανθρώπινους οργανισμούς. "Αν πραγματικά επιτύχει, θα είναι μια μεγάλη επιτυχία, αλλά σ' αυτό το στάδιο δεν είμαστε ακόμη σίγουροι", τονίζει ο ίδιος.
Πάνω από 5.000 γυναίκες στην Αυστραλία χάνουν κάθε χρόνο μέρος του στήθους τους εξαιτίας του καρκίνου, ενώ χιλιάδες άλλες υποβάλλονται σε επεμβάσεις μεγέθυνσης των μαστών τους.
Αν η νέα αυτή ελπιδοφόρα θεραπευτική μέθοδος δοκιμαστεί επιτυχώς, μέχρι το 2013 θα μπορεί να προσφερθεί σε γυναίκες της Αυστραλίας, της Ευρώπης και της Ν.Α Ασίας, που έχασαν μέρος του μαστού, ενώ μέχρι το 2015 θα χρησιμοποιείται για ολική αντικατάσταση του μαστού, έπειτα από μαστεκτομή. Το 2020, θα μπορεί να προσφερθεί και σε γυναίκες που επιθυμούν να προβούν σε μεγέθυνση των μαστών. Επιπλέον, οι επιστήμονες εκτιμούν πως η νέα θεραπεία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανάπλαση οστών.
Αν το Neopec επιτύχει, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2016 θα αποφέρει κέρδη ύψους 20 εκατ. δολαρίων (Αυστραλίας).
skai

Με Μαντινάδες θα τα πώ!


Γρικώ πως απεργούν μαζί γιατροί και δικηγόροι
κι υπερωρίες κάνουνε μόνο οι ρασοφόροι.
Ετούτη να την εποχή μπορεί να φανταστείτε
σε απεργία κληρικούς και μοναχούς να δείτε;
καθαείς το λόγο του έχει για ν απεργήσει.
Μα πρέπει όλοι να σκεφτούν ότι δεν πάει άλλο
πρέπει να λιγοστέψουμε το χρέος το μεγάλο!!

Ο Κρητικός σεφ του Ομπάμα!

Ο πρώτος σεφ από το εξωτερικό που κάλεσε ο Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο ήταν Έλληνας και μάλιστα Κρητικός!
ο Michael Psilakis
Πρόκειται για τον πολυβραβευμένο σεφ Μιχάλη Ψιλάκη, ο οποίος είχε την ευθύνη του δείπνου που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πέρσι, για να τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Πρόσφατα, ο Μιχάλης Ψιλάκης βρέθηκε στη Μελβούρνη, επίσημος προσκεκλημένος του μεγάλου "Φεστιβάλ Ποτού & Φαγητού", που διεξάγεται στην πόλη, και το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Μαρτίου παρέδωσε μαθήματα ελληνικής μαγειρικής. Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, συνεργάστηκε με τον πολυβραβευμένο Έλληνα σεφ της Αυστραλίας Γιώργο Κολομπάρη, στο εστιατόριο του τελευταίου "The Press Club", για να παρουσιάσουν σε εκατοντάδες Αυστραλούς σύγχρονα ελληνικά πιάτα.
ΑΠΟΨΗ

This is pournar

ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Καλημέρα

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Μανούλα θα φύγω, μην κλάψεις για μένα…

«… ποτέ το παιδί σου δεν είδε χαρά, και φεύγει για πάντα στα ξένα». Απόηχος της δεκαετίας του εξήντα ο Στέλιος Καζαντζίδης, ως που να κοιτάξεις γύρω σου, να ακούσεις και να καταγράψεις τις φωνές όσων αναζητούν διέξοδο μέσα από το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τη χώρα η τελευταία μιας σειράς ανίκανων κυβερνήσεων. Πενήντα χρόνια μετά τους λυγμούς του «Στελάρα», η ξενιτιά ξαναγίνεται επίκαιρη και ζητείται νέος αοιδός που θα εκφράσει τα βάσανα και τους καυμούς των νεοελλήνων που εγκαταλείπουν ή ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο σε αναζήτηση καλύτερης μοίρας.
Είχαμε αρχίσει να νιώθουμε ευρωπαίοι και να καμαρώνουμε ως κάτοικοι «χώρας υποδοχής μεταναστών», χωρίς να βλέπουμε πως η απογύμνωση της παραγωγής μας οδηγεί να ξανακυλήσουμε στην μετανάστευση οι ίδιοι. Και αν το εξήντα έφευγαν ανειδίκευτοι εργάτες με προορισμό τα εργοστάσια της Γερμανίας και τις ντάϊνες της Αμερικής, σήμερα φεύγουν νέοι με ένα και δυο πτυχία, με τα μεταπτυχιακά τους και «τα πάντα όλα» τους. Νέοι και νέες που νιώθουν ότι τους διώχνει ο τόπος, πως «δεν χωράνε σε μια άδεια πατρίδα».
Αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα, άλλωστε. Τις τελευταίες δεκαετίες καταντήσαμε να ζούμε σε μια άδεια πατρίδα. Άδεια από όραμα, άδεια από προοπτικές, άδεια από ευκαιρίες, άδεια από πίστη στον εαυτό της. Δεν θέλει πολλά για να αποδείξεις την κατάσταση. Αρκεί ένα: ζούμε σε μια χώρα στην οποία ο ύψιστος στόχος της κυβέρνησής της είναι η εξασφάλιση φθηνών δανείων και το μόνο της επίτευγμα η προαγωγή του πολυπολιτισμικού νεφελώματος στου κασσίδη το κεφάλι.
Όσοι έχουμε ασχοληθεί με το επιστημονικό ρεπορτάζ, έστω μια μέρα, ξέρουμε πως η αφαίμαξη αυτή, μεγάλου ποσοστού των αρίστων, δεν είναι νέα υπόθεση. Χαρακτηριστικά, προ διετίας, δημόσια διακήρυξη κορυφαίων ελλήνων πανεπιστημιακών αποκάλυπτε ότι «μόνο στις ΗΠΑ, οι Ελληνες καθηγητές πανεπιστημίου ξεπερνούν τους 3.000, ενώ πάνω από 15.000 Ελληνες διαπρέπουν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αριθμοί που, ασφαλώς, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της κρίσης. Δεν αποτελεί άλλωστε μόνο η «διαρροή εγκεφάλων» ―επιστημόνων και ερευνητών― πρόβλημα. Το δρόμο του εξωτερικού παίρνουν επίσης επίδοξοι νέοι επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, μηχανικοί, πληροφορικοί και πλείστοι άλλοι επαγγελματίες. Όλοι όσοι θα μπορούσαν να εμφυσήσουν μια πνοή καινοτομίας και δημιουργικότητας στην σύγχρονη Ελλάδα. Άνθρωποι με υψηλή μόρφωση και θέση που μέχρι πρότινος θα μπορούσε να θεωρηθεί «αξιοζήλευτη» για τα ελληνικά δεδομένα, άνθρωποι που δεν είναι στην πρώτη τους νιότη, που έχουν οικογένεια, δύο και τρία παιδιά, σκέφτονται αν πρέπει να εγκαταλείψουν τον «Τιτανικό» και να αναζητήσουν τις κάποτε «ευκαιρίες» και σήμερα μόνες διεξόδους τους, αν θέλουν να παραμείνουν ζωντανοί και δημιουργικοί και να προσφέρουν στα παιδιά τους. Ακόμη χειρότερα, εκείνοι οι αθώοι του αίματος - αυτοί που δεν έφαγαν, δεν έκλεψαν, δεν κατασπατάλησαν, δεν ξεπουλήθηκαν και δεν εκμαυλίστηκαν-, οι πεισμωμένοι με το θείο ελληνικό πείσμα που έλεγε «εδώ θα αγωνιστώ», ήδη σιωπούν ή σκύβουν το κεφάλι, ανίκανοι να αντιπαλέψουν την αθλιότητα, τη διαφθορά και την ανικανότητα.
Η επιστημονική αφαίμαξη έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο σε εμάς που επιμένουμε εδώ, αλλά και σε αυτούς που φεύγουν. Η μετανάστευση, ακόμα και η πλέον λαμπερή από άποψη χρήματος ή αναγνώρισης δεν παύει να είναι ξεριζωμός. Είτε κάποιος ανήκει στους έλληνες που «διαπρέπουν στο εξωτερικό» είτε είναι ανειδίκευτος καμερουνέζος που πουλάει τσάντες στα Προπύλαια, ο πόνος που βιώνει είναι ο ίδιος. Από τους δεκάδες έλληνες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού με τους οποίους έχω κατά καιρούς μιλήσει, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μη δήλωσε ότι θέλει να γυρίσει «κάποτε» ή που δεν γυρίζει ήδη, όσο μπορεί, όσο αντέχει, έστω και αν πρόκειται για τις τρεις μέρες μεταξύ συνεδρίων και αεροπλάνων από το Παρίσι προς το Χονγκ Κονγκ.
Από όπου και να επιστρέψουν, όμως, η Ελλάδα τους πληγώνει ―και τους ξαναδιώχνει. Κάποιους φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με ένα ληστρικό κράτος, άλλους με την επαρχιώτικη, μικρόνοη ενδοπανεπιστημιακή μας ίντριγκα και διαπλοκή, και όλους ματαιώνοντας τις όποιες δημιουργικές προοπτικές τους. Ούτε βέβαια αναμένει κανείς ανάπτυξη, «πράσινη» ή αλλόχρωμη, σε μια χώρα που εδώ και δεκαετίες αντί να δέχεται επενδύσεις, φυγαδεύει ακόμα και τα ντόπια κέρδη στις τράπεζες της Ελβετίας και στις οφσόρ της Καραϊβικής. Αμα τη εμφανίσει της οικονομικής κρίσης άλλωστε, τα μεγάλα κεφάλαια εγκατέλειψαν τη χώρα. Όπου φύγει φύγει. Γιατί, μπορεί η Ελλάδα ποτέ να μη πεθαίνει, να μη τη σκιάζει φοβέρα καμμιά, αλλά τα παιδιά της δε φαίνεται να κληρονόμησαν το χάρισμα.
Λαμπρινή Θωμά
skai

Ο αιώνιος πόλεμος ανδρών και γυναικών

Στην αρχή ο Θεός έφτιαξε τη γη και είπε:
- Ωραία είναι!

Μετά έφτιαξε τη μέρα και είπε:
- Ωραία είναι!

Μετά έφτιαξε το ζωικό βασίλειο και είπε:
- Ωραίο είναι!

Μετά έπλασε τον άνδρα και  είπε:
- Ωραίος είναι!

Μετά έπλασε την γυναίκα και είπε:
- Δεν πειράζει. Θα βάφεται!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ

Ο γιατρός Ευάγγελος Μιχελάκης καρδιολόγος στην Αλµπέρτα του Καναδά ανακάλυψε ότι η χορήγηση της ουσίας DCA σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ßοηθά δραστικά στην υποχώρηση της ασθένειας!!
Μάλιστα σε ορισµένες µορφές καρκίνου όπως του πνέυµονα, του στήθους και του εγκεφάλου επιτεύχθηκε συρρίκνωση των καρκινικών όγκων πάνω από 70%!!!
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΗΝ
ΑΓΟΡΑ;;;
ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΟΥΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΖΩΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ
ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.
ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ!!!
ΚΑΝΤΕ INVITE ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!!
ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!
ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ!!!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ! ΕΔΩ

Αντρικός και γυναικείος εγκέφαλος: Τι σημαίνουν 6 μήνες;

Γνωρίζονται τυχαία σε ένα πάρτυ και ο Γιάννης ζητά από την Ελένη να πάνε σινεμά. Αυτή δέχεται και τα περνάνε καλά. Μερικές μέρες αργότερα βγαίνουν για φαΐ και πάλι περνούν καλά. Αρχίζουν να βλέπονται τακτικά και μετά από λίγο γίνονται ένα ωραίο ζευγάρι.
Και ένα βράδυ, ενώ ο Γιάννης την πηγαίνει η σπίτι της, μια σκέψη περνά από το μυαλό της και χωρίς να το πολυσκεφτεί την εκφράζει φωναχτά:

- Έχεις καταλάβει ότι σήμερα κλείνουμε 6 μήνες;

Και κατόπιν, πέφτει σιγή στο αυτοκίνητο! Τόσο πυκνή σιγή που μπορείς να την κόψεις με το μαχαίρι!
Η Ελένη σκέφτεται: 'Θεέ μου! Μήπως τον πείραξε που το είπα αυτό; Μήπως νιώθει περιορισμένος από τη σχέση μας; Μήπως νομίζει ότι προσπαθώ να τον πιέσω σε κάποιο είδος υποχρέωσης που δεν θέλει; Ή δεν είναι σίγουρος;'

Ο Γιάννης σκέφτεται: 'Πω-πω! Έξι μήνες!'

Και η Ελένη σκέφτεται: 'Αλλά εδώ που τα λέμε, ούτε κι εγώ είμαι σίγουρη ότι θέλω ένα τέτοιο είδος σχέσης. Μερικές φορές θα ήθελα περισσότερο χώρο. Να μπορώ να σκεφτώ αν με ικανοποιεί η σχέση μας καθώς πηγαίνουμε σταθερά προς... Αλήθεια, που πηγαίνουμε; Θα συνεχίζουμε να βλεπόμαστε με αυτόν τον τρόπο; Μήπως εμφανίζεται η προοπτική του γάμου μπροστά; Με παιδιά; Μια ολόκληρη ζωή μαζί; Είμαι έτοιμη γι αυτό το επίπεδο δέσμευσης; Τι ξέρω πραγματικά γι αυτόν τον άνθρωπο;'

Ο Γιάννης σκέφτεται: 'Αυτό σημαίνει ότι ήτανννν.... χμμμ... Φεβρουάριος όταν αρχίσαμε να βγαίνουμε... Τότε που μόλις είχα πάρει το αυτοκίνητο από σέρβις... Που σημαίνει... Για στάσου να δω τα χιλιόμετρα. Φτου! Γαμώτο! Ξέχασα την αλλαγή λαδιών!'

Η Ελένη σκέφτεται: 'Γιατί δε μιλάει? Είναι ταραγμένος! Φαίνεται στο πρόσωπό του. Για ποιόν λόγο όμως ταράχτηκε; Μήπως τα βλέπω όλα λάθος; Μήπως θέλει περισσότερο δέσιμο η σχέση μας; Μήπως κατάλαβε πριν από εμένα ότι εγώ έχω επιφυλάξεις; Να δεις που αυτό είναι! Γι αυτό δεν λέει τίποτε. Φοβάται ότι θα τον απορρίψω.'

Εντωμεταξύ, ο Γιάννης σκέφτεται: 'Αλλά αυτήν την φορά θα το κοιτάξουν το σασμάν! Όχι σαν την άλλη φορά... Δήθεν το κρύο και μαλακίες! Τι κρύο; Με 25 βαθμούς; Πλήρωσα μια περιουσία και μου βγαίνει το χέρι να βάλω μια ταχύτητα!'

Η Ελένη σκέφτεται: 'Έχει θυμώσει! Και δεν τον κατηγορώ. Στη θέση του κι εγώ θα ήμουν θυμωμένη... Νιώθω τόσο ένοχη, αλλά δε φταίω που νιώθω έτσι... Απλά δεν είμαι σίγουρη...'

Ο Γιάννης συνεχίζει: 'Καλά, έτσι και μου πουν τίποτε ότι δεν καλύπτεται από την εγγύηση θα γίνει χαμός! Αυτό θα πουν τα καθίκια, το ξέρω!

Και η Ελένη: 'Ίσως είμαι τελειομανής... Να περιμένω τον ιππότη με το άσπρο άλογο, τη στιγμή που είμαι δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο που με φροντίζει και νοιάζεται για μένα και που χαίρομαι κάθε στιγμή που είμαι μαζί του? Και τώρα υποφέρει επειδή είμαι εγωίστρια! Επειδή κάνω σαν κοριτσάκι που έχει διαβάσει ένα σωρό ρομάντζα..'

Ο Γιάννης: 'Εγγύηση! Θα τους πω να πάρουν την εγγύηση και να την χώσουν εκεί που ξέρουν!'

- Αγάπη μου, λέει η Ελένη
- Τι είναι; Απαντά ο Γιάννης
- Σε παρακαλώ... Μην βασανίζεις τον εαυτό σου, λέει με μάτια γεμάτα δάκρυα. 'Ίσως δεν θα έπρεπε... Νιώθω τόσο...' (και την παίρνουν τα κλάματα...)
- Μα τι έπαθες;
- Είμαι τόσο χαζή! Το ξέρω ότι δεν υπάρχει ούτε ιππότης, ούτε άλογο!
- Δεν υπάρχει άλογο;
- Νομίζεις ότι είμαι χαζή έτσι;
- Όχι βέβαια!
- Να μωρέ! Απλά... ξέρεις... χρειάζομαι λίγο περισσότερο χρόνο...

(Κατόπιν, ακολουθεί μια σιγή 15 δευτερολέπτων που ο Γιάννης προσπαθεί να βρει κάτι 'ασφαλές' να πει) Και τελικά λέει: '...ΟΚ!' Η γυναίκα, πολύ συγκινημένη του πιάνει το χέρι και λέει:

'Αγάπη μου... Πραγματικά νιώθεις έτσι?'
- Πώς έτσι;
- Έτσι, σχετικά με τον χρόνο.
- Μα ναι, φυσικά!

Η Ελένη γυρνά και τον κοιτά βαθιά στα μάτια, προκαλώντας την ανησυχία του Γιάννη για το τι μπορεί τώρα να ξεστομίσει, ιδιαίτερα αν έχει σχέση με άλογο. Στο τέλος λέει:

- Σε ευχαριστώ αγάπη μου!
- Κι εγώ σε ευχαριστώ αγάπη μου, λέει ο Γιάννης με ιδιαίτερη σιγουριά.

Στο τέλος την αφήνει στο σπίτι της και εκείνη ξαπλώνει στο κρεβάτι, αισθανόμενη σαν μια μαρτυρική φιγούρα, εντελώς μπερδεμένη, κλαίει μέχρι το πρωί.

Ο Γιάννης γυρνά σπίτι του και παίρνοντας μια πίτσα, βλέπει στην τηλεόραση μια ταινία που έτυχε να δείχνει. Μια μικρή φωνούλα όμως μέσα του λέει ότι κάτι σημαντικό παίχτηκε στο αυτοκίνητο αλλά είναι σίγουρος ότι δεν μπορεί να καταλάβει τι, οπότε και σταματά την προσπάθεια.

Την άλλη μέρα, η Ελένη βγαίνει με τις φίλες της και κουβεντιάζουν την υπόθεση περίπου για έξι ώρες. Με αφάνταστη ακρίβεια, θα αναλύσουν όλα όσα ειπώθηκαν, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, από όλες τις πιθανές οπτικές γωνίες. Θα συνεχίσουν να το συζητούν ξανά και ξανά, χωρίς ποτέ να φτάσουν σε οριστικά συμπεράσματα αλλά ταυτόχρονα και χωρίς να το βαριούνται.

Από την άλλη μεριά, ο Γιάννης, καθώς την άλλη μέρα παίζει μπιλιάρδο με τον κολλητό του, μια στιγμή, πριν να κάνει το σπάσιμο, θα σταματήσει και θα του πει:

- Να σε ρωτήσω κάτι ρε μεγάλε; Είχε ποτέ η Ελένη άλογο;

This is pournar

ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Καλημέρα

http://verseau.pblogs.gr/files/f/206413-GoodMorning.gif

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Όταν η άνοιξη δεν μας «μιλάει»

Μπήκε η άνοιξη για τα καλά. Οι μέρες έχουν μεγαλώσει, ο καιρός είναι γλυκός, ωραίες λιακάδες, πράσινο και λουλούδια παντού, το καλοκαίρι έχει δρομολογηθεί. Όλη αυτή η ωραία ατμόσφαιρα φυσικό είναι να έχει αντίχτυπο και στη διάθεση μας. Το φως, η ζέστη, τα χρώματα, η προοπτική του καλοκαιριού είναι βάλσαμο στην ψυχή μας. Κι όμως, φαίνεται πως σε πολλούς ανθρώπους η άνοιξη και η «καλοσύνη» της δεν έχει αυτές τις ευεργετικές συνέπειες αλλά αντίθετα τους «ρίχνει».
Έχει παρατηρηθεί και επιβεβαιωθεί με στατιστικές μελέτες ότι οι επισκέψεις στα γραφεία των ψυχολόγων και ψυχιάτρων αυξάνονται μόλις αρχίσει να μπαίνει η άνοιξη. Κι αυτό, παρόλο που ξέρουμε ότι το φως δρα σαν αντικαταθλιπτικό, τόσο καθαρά ψυχολογικά, επειδή μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα όσο και χημικά επειδή επηρεάζει το επίπεδο μελατονίνης στο αίμα μας, ουσία που είναι συνυπεύθυνη για την καλή μας διάθεση.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που υπάρχουν άνθρωποι που αντί να χαίρονται την άνοιξη, νιώθουν περισσότερο θλιμμένοι; Όχι και τόσο. Κι αυτό έχει να κάνει με τις προσδοκίες μας, που μπορεί να είναι τόσο σημαντικές ώστε να «πηγαίνουν κόντρα» και στην ίδια τη χημεία του σώματος μας.
Έτσι, όταν ο καιρός ανοίγει και η φύση γιορτάζει, όταν όλοι γύρω δείχνουν πιο χαρούμενοι (ή εμείς τους αντιλαμβανόμαστε έτσι) τότε περιμένουμε κι εμείς απ’ τον εαυτό μας να είναι χαρούμενος κι απ’ τη ζωή μας να είναι τέτοια που να μας επιτρέπει να είμαστε χαρούμενοι. Μόνο που αυτό, δυστυχώς δεν είναι πάντα δυνατό. Η θλίψη, η βαριά διάθεση που μπορεί μέσα στο καταχείμωνο να μπορούσε να δικαιολογηθεί, μας φαντάζει αταίριαστη μέσα στην ανοιξιάτικη γιορτή. Ξαφνικά, αυτά τα συναισθήματα γίνονται αβάσταχτα γιατί μας κάνουν να νιώθουμε αταίριαστοι, σαν να μη συμμετέχουμε σ’ αυτό που κάνουν όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό τρομάζει.
Επειδή όμως δεν είναι εφικτό για κανέναν να είναι πάντα συμβατός με τις εποχές και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, καλό είναι αν μη τι άλλο, να απαλλάσσουμε τον εαυτό μας από το παραπανίσιο βάρος των προσδοκιών: είναι εντελώς φυσιολογικό να μην νιώθουμε καλά, ακόμη κι αν είναι άνοιξη. Ας είμαστε τουλάχιστον, χάριν της εποχής, λίγο πιο επιεικείς με τον εαυτό μας.